Filmklub az Akadémián: Az érdi ősember nyomában Filmklub az Akadémián: Az érdi ősember nyomában

Filmklub az Akadémián: Az érdi ősember nyomában

Az Érd „Grand Canyonjaként” is emlegetett Fundoklia-völgyet még az érdiek közül is kevesen ismerik. Az M7-es autópálya által keresztülszelt völgyet 1986-ban kis híján szeméttel töltötték fel. Itt kívánták kialakítani a főváros kommunálishulladék-lerakó telepét. A mai napig méltatlan sorsú vidék több figyelmet érdemelne: a völgyben az 1960-as években a Neander-völgyi ősember kőeszközeit és vadásztelepének csontmaradványait tárták fel. A leletek világhírűvé váltak.

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

A 100 éves évfordulóhoz közeledve mit tudunk a trianoni békeszerződésről, és mi az, amit még nem? Milyen erők formálták a világegyetemet olyanná, amilyennek ma látjuk? Mit mond az evolúció a rák kialakulásáról? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei 11 nyertese. Kutatásaikat az Akadémia öt esztendőn keresztül évente összesen 400 millió forinttal támogatja.

Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok

Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok

Wigneres kutatók kvantumos rezgések – fononok – hatásait vizsgálták néhány tíz-száz atomos gyémántdarabkákban. A napokban megjelent cikkükben használt elméleti módszerek segíthetnek a jelenleginél nagyobb hatásfokú napelemek, illetve kvantumtechnológián alapuló szuperérzékeny szenzorok kifejlesztésében.

Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről

Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről

Jelentősen megnőtt az általános iskolát sikeresen befejezők aránya a roma fiatalok között, és túlnyomó többségük ma már elkezd valamilyen középiskolát. Súlyos probléma azonban, hogy minden második roma fiatal lemorzsolódik a középiskolából. A folyamatnak összetett okai vannak – állapították meg friss tanulmányukban az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai.

Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

A Duna „szárazföldi deltájaként” is emlegetett térség növény- és állatvilága rendkívül gazdag és sokszínű, vizeiben egykor majdnem valamennyi hazai halfaj előfordult. Napjainkra az emberi beavatkozások következtében sokat változott a táj. A Vad Szigetköz című filmet április 20-án láthatták az érdeklődők.

Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására

Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására

Sajtótájékoztatón ismertették a Magyar Tudományos Akadémia vezetői az MTA Természettudományi Kutatóközpont gazdálkodásáról szóló pénzügyi jelentés főbb megállapításait. Ezután Pokol György, a kutatóközpont főigazgatója foglalta össze a szakmai és a pénzügyi átvilágítás alapján készült hároméves konszolidációs tervet.

Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat? Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat?

Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat?

Kinek érdemes ERC-ösztöndíjra pályáznia? Hogyan zajlik a pályázati folyamat? Mit érdemes tudni a bírálókról? Mi számít jó ötletnek? Miért nem szabad panaszkodni? ERC-felkészítő konferenciát szervezett az MTA Wigner FK fiatal kutatóknak.

Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei

Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei

Cigarettacsempészet, titkos ingatlan- és útlevélügyletek, műkincshamisítás – néhány azok közül az illegális tevékenységek közül, amelyekkel az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az 1940–50-es években a vagyonát gyarapította. Tősér Ádám dokumentumfilmje a pártállam gazdasági bűncselekményeit dolgozza fel a hozzáférhető iratanyag alapján. Április 13-án indult újra az MTA filmklubja.

Isonzó – Hornyák Árpád történész írása Isonzó – Hornyák Árpád történész írása

Isonzó – Hornyák Árpád történész írása

Tizenkét véres csatát vívtak 1915 tavaszától 1917 késő őszéig az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének tagjaként magyar katonák az Isonzó völgyében. Az első világháború olaszországi frontjának földi poklát, a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb fejezetét Hornyák Árpád történész idézte fel az mta.hu számára.

Elhunyt Hasenfratz Péter fizikus, az MTA külső tagja Elhunyt Hasenfratz Péter fizikus, az MTA külső tagja

Elhunyt Hasenfratz Péter fizikus, az MTA külső tagja

Életének 70. évében, 2016. április 9-én elhunyt Hasenfratz Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. A rácstérelméletek nemzetközi hírű kutatójának alakját Patkós András akadémikus idézi fel az mta.hu-n.

Szakmódszertani program: Patkós András az új pályázati kiírásról Szakmódszertani program: Patkós András az új pályázati kiírásról

Szakmódszertani program: Patkós András az új pályázati kiírásról

2016. március 31-én megbeszélést tartott a Lovász László elnök által a szakmódszertani kutatási program megtervezésére összehívott testület. Az összejövetelen – többek között – a 2015. december 31-ével sikeresen lezárult szakmódszertani pályázat tapasztalatai és a belőlük levont következtetések, valamint a 2016. április 25-i beadási határidejű új pályázat kérdései kerültek szóba. Az mta.hu Patkós Andrást, a szakmódszertani program vezetésére felkért akadémikust kérdezte az új pályázatról.