Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett

Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett

Mezőgazdasági kutatásokról közérthetően – ezt kínálja minden érdeklődő számára az a látogatóközpont, amely Martonvásáron épül a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának tervezett új, 21. századi kutatási feltételeket teremtő tömbje mellett. A létesítmény megvalósításáról ünnepélyes keretek között írtak alá megállapodást az MTA, az akadémiai kutatóközpont és a város vezetői.

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Ismét meghirdette a kiemelkedő kutatási eredményeket elérő tudósok számára kiírt, tudományos műhelyek kialakítását célzó pályázatát az MTA. A 2017-től 2022-ig tartó programra jelentkezők közül előnyben részesülnek a fontos társadalmi problémákkal foglalkozó kutatások művelői.

Nagy Hadronütköztető – az út a Higgs-bozon felfedezéséig Nagy Hadronütköztető – az út a Higgs-bozon felfedezéséig

Nagy Hadronütköztető – az út a Higgs-bozon felfedezéséig

Mire jó egy 27 kilométer hosszú alagút a Genfi-tó mellett? Hogyan találjunk meg egy tulajdonságok nélküli részecskét? Mit csinálnak a TeV-ek a csűrben? Miért van szükség antianyaggyárra? Cikksorozatunk első részében Horváth Dezső részecskefizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a CERN munkatársa a kísérleti és az elméleti fizika kapcsolódásának talán legizgalmasabb helyszínét mutatja be.

Elhunyt Esterházy Péter Elhunyt Esterházy Péter

Elhunyt Esterházy Péter

Életének 67. évében, július 14-én meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Az MTA Elnöksége elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. A program előkészítésére az MTA 187. közgyűlése keretében vízügyi konferenciát szerveztek, amelyen Áder János köztársasági elnök köszöntötte a szakembereket. A konferencián elhangzott nyolc előadás most videón is megtekinthető.

Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián

Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián

Holl András csillagász, informatikus, az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese a nyílt hozzáférésű szakirodalom térnyeréséről, a klasszikus kiadók és az open access kezdeményezések rivalizálásáról, a publikációs status quo megváltozásának esélyeiről tartott előadást. Az MTA Kommunikációs Főosztály első, újságírók számára rendezett workshopjának előadásvázlata most letölthető honlapunkról.

Új magyar tagok az Academia Europaeában Új magyar tagok az Academia Europaeában

Új magyar tagok az Academia Europaeában

Kilenc, a tudományos munkáját jelenleg Magyarországon végző magyar kutatót – közöttük akadémikusokat és az MTA doktorait – választott tagjai közé az Academia Europaea. Velük együtt az intézménynek 1988-as megalapítása óta 118 magyarországi tudós lett a tagja.

Monumentális kiadvány készült a Székelyföld történetéről Monumentális kiadvány készült a Székelyföld történetéről

Monumentális kiadvány készült a Székelyföld történetéről

Mítoszok, tévhitek, téves történeti elképzelések helyett hiteles, kutatásokon alapuló adatok, valamint értékelő, elemző megközelítés. Ez a lényege a most megjelent Székelyföld története című, háromkötetes történettudományi műnek. A nagymonográfia 22 szerző összefogásával készült. A munka egyik társkiadója az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja.

Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért

Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért

Mindeddig úgy tartották, hogy igen bonyolult elemző folyamat végén alakul ki bennünk, mennyire bízunk meg egyes döntéseinkben. Hangya Balázs, az MTA KOKI kutatója és munkatársai legfrissebb eredményei szerint azonban a nehezen megfogható érzés mögött egyszerű matematikai alapok húzódnak meg.

Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit

Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit

A természettudományos gondolkodás fejlesztése, a 21. századi képi nyelv tanítási módszertanának kidolgozása, digitális multimédiás idegen nyelvi tananyag készítése – három kutatási program abból a tizenkilencből, amelynek benyújtói elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia szakmódszertani pályázatán az MTA támogatását.

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgettünk erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben indult erdőökológiai kísérletről.

Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat

Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat

Milyen élettani hatást gyakorolnak az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai a vízi ökoszisztémákban? Ezt vizsgálják a Balaton környékén az MTA Ökológiai Kutatóközpont tihanyi Limnológiai Intézetének munkatársai.

Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés

Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés

Bő három hónappal az első, 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO. A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre.

Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével

Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével

A bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos magatartásformákról, a társadalmi bizalom alakulásáról, valamint a magyar fiatalok politikai részvételéről készült európai felmérések eredményét is megismerhették az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban tartott tanácskozás résztvevői.

Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja

Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja

Csodagyerekként indult, mérnökként rengeteget tett a repülésért és azért, hogy hidainkat ne fújja el a szél. Örvénysort, határvonalat, előadótermet és krátereket is elneveztek róla, néhány napja pedig emléktáblát avattak tiszteletére Göttingenben. Bemutatjuk az egyik utolsó magyar polihisztort.