Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé

Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé

A vörös óriásokban keletkezett oxigén igen ritka, 17-es izotópjának a korábban becsültnél jóval nagyobb mennyisége alakul át más izotóppá egy eddig kevéssé ismert atommag-reakcióban. Az eredmény átírhatja a kémiai elemek eredetének és a csillagok működésének eddig ismert modelljeit. A kísérletek a LUNA nemzetközi együttműködés keretében, az MTA Atomki kutatóinak részvételével zajlottak az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban.

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Milyen történelmi jelentősége van Szigetvár 1566-os ostromának? Milyen politikai, gazdasági és katonai stratégiák befolyásolták a 16. századi Európa fő hadszíntereinek eseményeit? Hogyan maradt fenn a szigetvári ostrom a különböző népek történelmi emlékezetében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ annak a nemzetközi tudományos konferenciának az előadói, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete rendezett a Pécsi Tudományegyetemmel.

Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Milyen politikai játszmák jellemezték az első világháború éveinek nemzetállami törekvéseit Magyarországon, illetve Romániában és hogyan jelentek meg a történelmi események a román és magyar emlékezetpolitikában? Egyebek mellett ezt vizsgálták a bukaresti Balassi Intézetben rendezett, társadalomtörténeti problémákat tárgyaló tudományos tanácskozás történész résztvevői.

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

A Gaia asztrometriai űrszonda 5 éves küldetése során minden eddiginél nagyobb pontossággal több mint egymilliárd csillag helyzetét méri meg. Hetvenszer. A magyar csillagászok részvételével futó program első tizenhat hónapjának adatai már hozzáférhetők az érdeklődők számára. Szabados László csillagász írása.

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

Honfoglaló őseink között az ugor eredetű genetikai elemek éppúgy jelen lehettek, mint a közép-ázsiai török népekre jellemzők. Az elmúlt évezred azonban nem múlt el nyomtalanul – ez az egyik fő megállapítása egy, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetében folyó vizsgálatsorozatnak. A magyar etnogenezis kutatásának újabb archeogenetikai eredményei a Scientific Reportsban jelentek meg.

Elhunyt Prékopa András matematikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Prékopa András matematikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Prékopa András matematikus, az MTA rendes tagja

Életének 88. évében, 2016. szeptember 18-án családja körében elhunyt Prékopa András akadémikus. Személyében az operációkutatás és az alkalmazott matematika kiemelkedő képességű kutatóját és oktatóját, valamint kivételes tudományszervezői készségekkel rendelkező pályatársát veszítette el a magyar tudományos közösség.

Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria

Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria

Nagy érdeklődés övezte a Kulturális Örökség Napjai keretében az MTA Székházban szervezett vezetett sétákat, amelyeken a látogatók megtekinthették többek közt Lotz Károly falképeit a Díszteremben, Ligeti Antal festményeit a Felolvasóteremben vagy Johann Nepomuk Ender Az Akadémia allegóriája című művét a Képtárban.

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

Magyar csillagászok naprendszerünk távoli, apró objektumainak megfigyelésére használták az eredetileg exobolygók keresésére szolgáló Kepler-űrtávcsövet. Méréseik földi megfigyelésekkel elérhetetlen, meglepő eredményekkel szolgáltak.

Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián

Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián

A magyar és izraeli matematikusok itt bemutatott eredményei között alig volt olyan, ami ne Erdős egy tételéből indult volna ki, amelyet ne egy általa definiált fogalom segítségével bizonyítottak volna, de elhangzottak megoldások a húsz éve elhunyt matematikus egy-egy sejtésére, problémájára is. Beszámolónkból elérhetők az előadások rövid összefoglalói.

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

Miként tudunk emlékezni? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához jutottak közelebb az MTA és a Szegedi Tudományegyetem közös, Berényi Antal által vezetett kutatócsoportjának tagjai. Sikerült ugyanis azonosítaniuk azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. Eredményüket a Neuron című folyóirat tette közzé.

Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben

Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben

Szülejmán szultán janicsárjai 1541. augusztus 29-én békés szándékot színlelve beszivárogtak a budai várba, majd lefegyverezték a meglepett őrséget és megszállták a Magyar Királyság székvárosát. Nándorfehérvár 1521. évi elestét, majd az 1526. évi mohácsi csatát követően ezzel két évtizeden belül harmadszor vált augusztus 29-e a magyarság fekete napjává. Kasza Péter írása az mta.hu-nak.

Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára

Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára

A legújabb földtörténeti kor kezdete akár 1950 is lehet. Az mta.hu számára az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa, Újvári Gábor adott rövid áttekintést az előzményekről, az okokról és a különböző kutatói álláspontokról.

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket? Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?

Valóban silányabb kenyeret eszünk, mint nagyapáink? Mitől fosztották meg termőtalajainkat a műtrágyázás és a kémiai növényvédelem évtizedei? Hogyan segíthetik egy fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítását a baktériumok, algák és gombák? Konferenciát rendezett az MTA és a Magyar Mikrobiológiai Társaság, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság támogatásával.

Mérőrúd a csillagok között Mérőrúd a csillagok között

Mérőrúd a csillagok között

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói sikerrel becsülték meg a távolságot csillagközi felhők között, és ezrével fedeznek fel keletkező csillagokat a legnagyobb európai távcsövek segítségével.

A kutyák agya képes feldolgozni, hogy mit mondunk, és hogyan mondjuk A kutyák agya képes feldolgozni, hogy mit mondunk, és hogyan mondjuk

A kutyák agya képes feldolgozni, hogy mit mondunk, és hogyan mondjuk

A beszéd feldolgozásának agyi háttere már jóval az ember előtt kialakulhatott az evolúció során – erre a következtetésre jutottak kutyák agyának fMRI-vizsgálata nyomán magyar kutatók. Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársainak legújabb eredményét a Science közölte.

Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól

Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól

Az MTA KRTK kiadásában megjelenő Munkaerőpiaci Tükör legfrissebb száma Magyarország szemszögéből vizsgálja a jelenleg zajló migrációs folyamatokat. Szó esik a hazánkból elvándorló népesség demográfiai összetételéről, az orvosok elvándorlásáról, a visszavándorlást ösztönző programokról, de képet kaphatunk arról is, miként hat a bevándorlók megjelenése a fogadó ország munkavállalóinak foglalkoztatottságára és bérszintjére.

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

Az elmúlt hat évtizedben az orvoslás a megsemmisítés szándékával közelített a daganatokhoz. Azonban szinte mindig akadnak tumorsejtek, amelyek a legdrasztikusabb terápiát is túlélik, és másodjára már sokkal nehezebben támadható daganatot építenek újjá. A hagyományos stratégia korlátai felvetik annak lehetőségét, hogy a rákot valójában nem legyőzni, hanem féken tartani kell.

Kincsek a magasban Kincsek a magasban

Kincsek a magasban

A Magyar Tudományos Akadémia Székházába kalauzolja a nézőket a Duna TV kulturális magazinja. Kisfilmjükből az épület tetejéről nyíló panoráma is megcsodálható.

Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél

Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél

Mégis jó a standard modell: a részecskefizikusok legnagyobb, Chicagóban most zajló konferenciáján bejelentették, hogy a nagyenergiás tudományos közösséget izgalomban tartó, új fizikára utaló részecske „felszívódott” a legújabb mérési adatokban. Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Atomki és a CERN munkatársának írása.

Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén

Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén

Hogy nézett ki Buda fél évezreddel ezelőtt? Melyik uralkodó nevéhez milyen építkezések köthetők a budai királyi palotában? Milyen források és építészeti maradványok állnak a kutatók rendelkezésére a minél pontosabb kép kialakításához? Mi az, amit csak sejtenek, és mi az, amit biztosan tudnak a szakemberek e hajdani, léptékében és formájában is európai színvonalú épületegyüttesről? Magyar Károly régész írása az mta.hu számára.

A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél

A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél

A Jupiter és holdrendszere máig sok szempontból rejtélyes. A nemrég pályára állt Juno űrszonda a Jupiter belső szerkezetét, különösen a bolygó magját kutatja, és megpróbál bepillantani az Europa hold jeges felszíne alatti vízóceánba is. Szabados László, az MTA CSFK csillagászának írása a Jupiterről és a Juno küldetésének legfontosabb célkitűzéseiről.

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Ismét meghirdette a kiemelkedő kutatási eredményeket elérő tudósok számára kiírt, tudományos műhelyek kialakítását célzó pályázatát az MTA. A 2017-től 2022-ig tartó programra jelentkezők közül előnyben részesülnek a fontos társadalmi problémákkal foglalkozó kutatások művelői.