RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

126153
A tudomány hírei
Vissza
2010. 11. 25.

Jurij Ivanovics Manyin veheti át a Bolyai-díjat

Jurij Ivanovics Manyin veheti át az idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi díját, a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat. Az 1902-ben alapított elismerés eddigi díjazottjai között olyan neves tudósok találhatóak, mint Henri Poincaré vagy David Hilbert. A kitüntetést ötévenként ítéli oda egy tíztagú nemzetközi zsűri. Az orosz származású, Németországban élő matematikus, Jurij Manyin az ötödik díjazott.

Az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének járó Bolyai Nemzetközi Matematikai Díjat december 1-jén Jurij Ivanovics Manyin (Yuri I. Manin) orosz származású, Németországban élő és alkotó matematikus veheti át az Akadémián. A tudós az 1999-ben megjelent, áttörő eredményekkel bíró, kiemelkedő jelentőségű saját új eredményeket, módszereket bemutató Frobenius manifolds, quantum cohomology, and moduli spaces című könyvéért kapja a neves elismerést. Monográfiája a matematika különböző területeiről - algebra, geometria, topológia - merít gondolatokat elméleti fizikai kérdései megválaszolásához.   Manyin kilenc akadémiának, a többi között az Orosz és a Francia Tudományos Akadémiának a tagja; tiszteletbeli doktorátust kapott  Párizsból, Oslóból és  Warwickból; a  Lenin Rend (1967), a Brouwer Gold Medal (1987), a Frederic Esser Nemmers Prize (1994), a Rolf Schock Prize (1999), a King Faisal International Prize (2002), a Cantor Medal (2002) és az Order Pour La Mérite for Sciences and Art (2007) tulajdonosa.

A Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat Pálinkás József, az Akadémia elnöke adja át. A díjazottat  Lovász László, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke, valamint az Európai Matematikai Társulat nevében Mireille Martin megválasztott alelnök köszönti. A szakmai előadások igazi csemegének számítanak a rendezvény résztvevőinek.  A kitüntetett Jurij Manyin saját kutatási eredményeit ismerteti, majd Sztanyiszlav Szmirnov orosz-svéd matematikus, a Fields-érem egyik idei kitüntetettje tart tudományos előadást. A professzor valószínűségszámítási, illetve statisztikus fizikai eredményeit mutatja be.

A Magyar Tudományos Akadémia a világhírű magyar matematikus, Bolyai János születésének 100. évfordulójának tiszteletére, 1902-ben alapította meg a tízezer koronás, ötévente odaítélendő nemzetközi elismerést a kiemelkedő matematikai munkák díjazására. A díj létrehozásának eredeti céljai között szerepelt nemcsak Bolyai emlékének fenntartása, hanem a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlása is. 

Az első díjazott 1905-ben a francia Henri Poincaré, a XIX. század egyik legsokoldalúbb matematikusa volt. Poincaré nevéhez kapcsolódik a kaotikus viselkedés felfedezése, valamint a - 7 milleniumi probléma közé is bekerült - nevezetes topológiai sejtése is. A milleniumi problémák közül - hét olyan matematikai probléma, amelyek megoldására 2000-ben magas pénzjutalommal járó díjat alapított az egyesült államokbeli Clay Matematikai Intézet - eddig ez az egyetlen, amelyet sikerült megválaszolni. 2010 júniusában a megoldásáért a szentpétervári G. Perelmannak odaítélték a Clay alapítvány 1 millió dolláros jutalmát, 2006-ban a Fields-érmet. A Poincaré-sejtés a négydimenziós gömb háromdimenziós felületének algebrai jellemzéséről szólt.

1910-ben az a David Hilbert német tudós kapta a Bolyai Nemzetközi Matematikai Díjat, akinek 23 matematikai „problémája" matematikus nemzedékeken átívelve foglalkoztatott számos kiemelkedő tudóst. David Hilbert a II. Nemzetközi Matematikai Kongresszus 1900 augusztusában, Párizsban megrendezett ülésén tartotta meg később óriási jelentőségűnek bizonyult előadását, amelyben felsorolta a matematika általa legfontosabbnak ítélet 23 problémáját. Előadása mintegy programot adott a XX. század matematikai kutatásainak.

Az érem odaítélése az I. világháború kitörésekor megszakadt, de a matematikusok ma is úgy tartják, hogy az 1915. év legesélyesebb várományosa Albert Einstein volt. A Magyar Tudományos Akadémia 1994-ben újjáalapította az elismerést Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díj elnevezéssel. Az elismerést a kényszerszünet után az ezredfordulón ítélték oda ismét, így is emlékezve a tudós társaság fennállásának 175. évfordulójára - abban az évben, amelyet az UNESCO a matematika nemzetközi évének nyilvánított.

Az Alapító Okirat, az MTA Elnökségének 15/1994. számú határozata szerint az MTA Matematikai Tudományok Osztálya által kinevezett nemzetközi zsűri az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének ítéli oda a díjat. A 2000-ben és 2005-ben kiosztott díjak zsűrijének elnöke Lovász László akadémikus, a Nemzetközi Matematikai Unió jelenlegi elnöke volt, aki idén vette át a matematikai kitüntetések legrangosabbjai között számon tartott Kiotó-díjat a matematika különböző ágai közötti kapcsolat megteremtéséért, valamint munkásságának a matematikára épülő tudományterületekre gyakorolt hatásáért.  2000-ben a zsűri a díjjal Saharon Shelah-t, a Cardinal Arithmetic című könyv szerzőjét jutalmazta. 2005-ben pedig Misha Gromov, a Metric Structures of Riemannian and Non-Riemannian Spaces című könyv szerzője vehette át az elismerést. Shelah fő kutatási területe a logika és a halmazelmélet, a kutató a többi közt a Hilbert által is kiemelt úgynevezett  kontinuum-hipotézis megoldásánál használt forszolási módszer mestere. Gromov 2009-ben elnyerte az Abel-díjat is, egyebek mellett a geometria elméletében elért forradalmi hatású eredményeiért.

A 2010-es ítészek között is számos kiemelkedő matematikus található. A zsűri tagja volta 2006-os Fields-érmes Terence Tao, a világ egyik vezető matematikusa, a UCLA legfiatalabb professzora, akit az úgynevezett Green-Tao-tétel tett a matematika „szupersztárjává".

Az „eredeti" Bolyai-díjjal járó huszonötezer dolláros pénzjutalom mellé az eredeti verőtövek felhasználásával készült aranyozott bronzérmet vehet át a kitüntetett. A díj átadása az Akadémia Matematikai Tudományok Osztályának nyilvános ülésén történik.

-et-