Gravitációs hullámok: egyszerre három világraszóló felfedezés a fizikában Gravitációs hullámok: egyszerre három világraszóló felfedezés a fizikában

Gravitációs hullámok: egyszerre három világraszóló felfedezés a fizikában

Összeütközött két fekete lyuk egy messzi galaxisban. Az esemény során korábban soha nem látott mennyiségű energia szabadult fel. A háromezer szupernóva-robbanásnak megfelelő energiát az Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok vitték el, amelyeket most először sikerült közvetlenül érzékelni, és amelyek pontosan kirajzolták az ütközés drámai körülményeit.

Dinoszauruszok, krokodilok, kajmánhalak – bakonyi állatkalauz a kréta korból Dinoszauruszok, krokodilok, kajmánhalak – bakonyi állatkalauz a kréta korból

Dinoszauruszok, krokodilok, kajmánhalak – bakonyi állatkalauz a kréta korból

Milyen események okozták 85 millió évvel ezelőtt a bakonyi dinoszauruszok és más ősgerincesek pusztulását? Erre a kérdésre adott választ az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja, amely két legújabb tanulmányában egy halcsoport eddig ismert legidősebb előfordulásáról és egy rejtélyes szárazföldi őskrokodilról is ír.

Űrtávcsövek össztüze zúdult a Nereidára Űrtávcsövek össztüze zúdult a Nereidára

Űrtávcsövek össztüze zúdult a Nereidára

A Neptunusz holdja még a Voyager-2 számára is csak kis folt maradt, de hazai kutatók a Kepler-, Herschel- és Spitzer-űrtávcsövek segítségével a közelmúltban fényt derítettek az égitest néhány titkára.

  • 28 találat
  • További