Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Milyen történelmi jelentősége van Szigetvár 1566-os ostromának? Milyen politikai, gazdasági és katonai stratégiák befolyásolták a 16. századi Európa fő hadszíntereinek eseményeit? Hogyan maradt fenn a szigetvári ostrom a különböző népek történelmi emlékezetében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ annak a nemzetközi tudományos konferenciának az előadói, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete rendezett a Pécsi Tudományegyetemmel.

Magyar-román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd Magyar-román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Magyar-román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Milyen politikai játszmák jellemezték az első világháború éveinek nemzetállami törekvéseit Magyarországon, illetve Romániában és hogyan jelentek meg a történelmi események a román és magyar emlékezetpolitikában? Egyebek mellett ezt vizsgálták a bukaresti Balassi Intézetben rendezett, társadalomtörténeti problémákat tárgyaló tudományos tanácskozás történész résztvevői.

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

A Gaia asztrometriai űrszonda 5 éves küldetése során minden eddiginél nagyobb pontossággal több mint egymilliárd csillag helyzetét méri meg. Hetvenszer. A magyar csillagászok részvételével futó program első tizenhat hónapjának adatai már hozzáférhetők az érdeklődők számára. Szabados László csillagász írása.

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

Honfoglaló őseink között az ugor eredetű genetikai elemek éppúgy jelen lehettek, mint a közép-ázsiai török népekre jellemzők. Az elmúlt évezred azonban nem múlt el nyomtalanul – ez az egyik fő megállapítása egy, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetében folyó vizsgálatsorozatnak. A magyar etnogenezis kutatásának újabb archeogenetikai eredményei a Scientific Reportsban jelentek meg.

Nemzetépítő törekvések – román–magyar történészkonferencia Bukarestben Nemzetépítő törekvések – román–magyar történészkonferencia Bukarestben

Nemzetépítő törekvések – román–magyar történészkonferencia Bukarestben

Hogyan emlékeztek románok és magyarok az 1916-os romániai hadba lépésre? Milyen választásra kényszerültek az Osztrák–Magyar Monarchia román nemzetiségű tisztjei? E témák is szerepeltek annak az elsősorban társadalomtörténeti problémákat tárgyaló tudományos tanácskozásnak a programjában, amelyet a bukaresti Balassi Intézetben rendeztek szeptember 15-én.

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

Magyar csillagászok naprendszerünk távoli, apró objektumainak megfigyelésére használták az eredetileg exobolygók keresésére szolgáló Kepler-űrtávcsövet. Méréseik földi megfigyelésekkel elérhetetlen, meglepő eredményekkel szolgáltak.

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

Miként tudunk emlékezni? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához jutottak közelebb az MTA és a Szegedi Tudományegyetem közös, Berényi Antal által vezetett kutatócsoportjának tagjai. Sikerült ugyanis azonosítaniuk azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. Eredményüket a Neuron című folyóirat tette közzé.

Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára

Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára

A legújabb földtörténeti kor kezdete akár 1950 is lehet. Az mta.hu számára az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa, Újvári Gábor adott rövid áttekintést az előzményekről, az okokról és a különböző kutatói álláspontokról.

Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben

Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben

Szülejmán szultán janicsárjai 1541. augusztus 29-én békés szándékot színlelve beszivárogtak a budai várba, majd lefegyverezték a meglepett őrséget és megszállták a Magyar Királyság székvárosát. Nándorfehérvár 1521. évi elestét, majd az 1526. évi mohácsi csatát követően ezzel két évtizeden belül harmadszor vált augusztus 29-e a magyarság fekete napjává. Kasza Péter írása az mta.hu-nak.

  • 104 találat
  • További