A fizikától a népzenéig – videón az első szakmódszertani kutatások eredményei A fizikától a népzenéig – videón az első szakmódszertani kutatások eredményei

A fizikától a népzenéig – videón az első szakmódszertani kutatások eredményei

Az MTA 2014 őszén írt ki először pályázatot az oktatás megújítását célzó szakmódszertani kutatások támogatására. Az Akadémia 2016 márciusában programmá bővítette a pályázatot, így 200 millió forint áll rendelkezésre. A második körben 74 pályázat érkezett szakmódszertani kutatások végzésére. A 2014-es pályázat eredményeit konferencián mutatták be. Videós összeállításunk.

Filmklub: Globál menü Filmklub: Globál menü

Filmklub: Globál menü

Egy „csúcstehén” bendőjébe hat szenzort lehet beletenni anélkül, hogy bármi baja lenne. A műszerek segítségével jelzést kapunk arról, hogy megfelelő-e a takarmány összetétele és energiatartalma, az istálló hőmérséklete és páratartalma, esetleg kell-e változtatni valamin. A tehén ezeknek a precíziós módszereknek köszönhetően évente 11-12 ezer liter tejet ad a hagyományos módszerek mellett tenyésztett tehén 2 ezer litere helyett. Nézze meg újra Ön is a Globál menü című filmet!

Fotógaléria az MTA Geonapról Fotógaléria az MTA Geonapról

Fotógaléria az MTA Geonapról

Randevú a barlangi medve koponyájával, bolygófestés, földrengésjelző műszerek, távcsövek – a Föld belsejétől a világűrig járhatták be képzeletben a minket körülvevő világot azok, akik május 13-án, pénteken délelőtt tíz órától ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémiára.

Áthidaló NKFIH-pályázat kiváló, de nem nyertes ERC-pályázatoknak Áthidaló NKFIH-pályázat kiváló, de nem nyertes ERC-pályázatoknak

Áthidaló NKFIH-pályázat kiváló, de nem nyertes ERC-pályázatoknak

Magyar fogadóintézményben, kiszámítható körülmények között készülhetnek az Európai Kutatási Tanács (ERC) által kiírt pályázatokra azok a kutatók, akik elnyerték a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal áthidaló finanszírozást nyújtó támogatását. Az NKFIH egyúttal ismét meghirdette az élvonalbeli alapkutatási programokon dolgozó kutatócsoportok számára kiírt pályázatát.

Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja

Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja

Az MTA átfogó vízügyi programot indít a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódva. A program nyitókonferenciáján Áder János államfő elmondta: a tudomány képviselői közel 25 éve „dörömbölnek” a döntéshozók ajtaján, mára viszont eljutottunk oda, hogy az ajtót be kell törni, és véget kell vetni a tudományos udvariaskodásnak. Az első konkrét lépésként az MTA Víztudományi Intézet létrehozását tervezi, amely megalkotja a nemzeti víztudományi programot.

Elindult az Akadémia nagy vízprogramja Elindult az Akadémia nagy vízprogramja

Elindult az Akadémia nagy vízprogramja

Miért lehet vízhiány Magyarországon is, és hogyan kell felkészülni rá? Mit kell tennünk azért, hogy gyermekeinknek is legyen tiszta ivóvize? Nagy víztudományi programot kezdeményez az MTA, amelynek első lépése egy hétfői konferencia Áder János, Magyarország köztársasági elnöke részvételével.

  • 68 találat
  • További