Lepkeszárny, tűzhányók és szuperlézerek – regisztráljon a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaira!

Mi köze a kék színnek a párválasztáshoz? Kell-e tartanunk vulkánkitöréstől a szomszédban? Hogyan oltja a tudásszomjat egy attoszekundumos forrás? Ha érdeklik a válaszok, illetve feltenné kérdéseit, jöjjön el a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaira!

2019. október 9.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának elcsatolása után is egyik legfontosabb feladatának tekinti a tudományos eredmények közvetítését a társadalom számára. A Magyar Tudomány Ünnepe idén is az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozattal, több száz rendezvénnyel, előadással várja vendégeit.

A program kiemelt eseményei az MTA Székház Dísztermében este 18 órától kezdődő ismeretterjesztő előadások. A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges.

Az idei Képgalériánk a nyitóünnepségrőlrendezvénysorozat nyitóelőadásán, a veszprémi Pannon Egyetemen Abonyi János vezette be a hallgatóságot a mindannyiunkat körülvevő, összekapcsolódott és összefonódott rendszerek világába. Az előadás és a nyitóünnepség videofelvétele itt látható:

Ki gondolta volna, hogy a lepkék szárnyain megvillanó kék és zöld színeket nem festékanyagok keltik, hanem olyan nanoarchitektúrák, amelyek anyaguknál és szerkezetüknél fogva képesek befolyásolni a fény terjedését? Erről szól Biró László Péter előadása.

Tűzhányók oldalán lezúduló, izzó lávafolyamok, fortyogó lávatavak, az éjszakai égboltot megvilágító lávatűzijáték – a mainál mozgalmasabb volt a Kárpát-medence geológiája 15 millió éve. Földtani múltunkról szól Mosonyi Szabolcs filmje, a vetítést követően a filmrendező mellett Harangi Szabolcs vulkanológussal beszélgetünk.

Az elképesztő ütemű technológiai fejlődés nemcsak jobb eszközöket ad az emberiség kezébe, de kézzelfogható közelségbe hozza világméretű rendszerek gyökeres átalakulását is. A Magyar Tudomány Ünnepe idei kiemelt előadásai közül több is ilyen nagy rendszerekkel foglalkozik. Fogarassy Csaba az egész világot sűrűn behálózó ellátási láncok elkerülhetetlen átalakításáról, a körforgásos gazdaság bevezetésének szükségességéről beszél. Szabó G. Gábor előadása pedig az egyre inkább stratégiai szektornak számító élelmiszer-gazdaságban vizsgálja az egész társadalom számára kiemelten fontos együttműködés-szövetkezés témakörét, a különböző trendeket, modelleket, illetve kihívásokat, akadályokat. Az ökológia és a mezőgazdaság a mérnöki és társadalomtudományok konstruktív párbeszédén alapuló jövőjéről szól Neményi Miklós előadása, melyben éppúgy szó esik a precíziós agráriumról, mint a fajok sokféleségéről, a mesterséges intelligenciáról vagy a „dolgok internetéről”.

A testünk sejtjei közti különbségek minél pontosabb felismerése az alapkutatástól a gyógyszerfejlesztésen át a rákdiagnosztikáig meghatározó fontosságú feladat. Horváth Péter előadásában saját kutatócsoportjának fejlesztése kapcsán bemutatja, hogyan segítheti ezt a munkát az emberrel szorosan együttműködő mesterséges intelligencia.

A szakirodalom szerint három tényező határozza meg a nők érvényesülését a tudományos pályán: a család, az oktatási rendszer és a munkahely. E három tényezővel összefüggésben mondanak el egy-egy személyes történetet a Nők a Tudományban idei rendezvényén az Akadémia idén megválasztott női levelező tagjai – történeteket, amelyek szerintük tanulságul szolgálhatnak a fiatal kutatónőknek pályájuk tervezésekor.

A nemrég átadott szegedi ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure – Attosecond Light Pulse Source) lézeres kutatóintézet az ultrarövid (attoszekundumos) kutatás kiemelt központjává készül válni. Varjú Katalin, a központ megbízott kutatási technológiai igazgatója előadásában áttekintést ad a nagy intenzitású lézerrendszerek kulcsfontosságú elemeiről, alkalmazási területeiről, különös tekintettel az attoszekundumos tudomány nyújtotta lehetőségekre.

Vajon van-e válasza a gyógyszeriparnak a szkizofréniára? Greiner István előadásában ezt a témát járja körül, bemutatva egy magyar fejlesztés csaknem két évtizedes történetét és tanulságait.

A teljes program – rengeteg kutatóintézeti, országos és határon túli rendezvénnyel – megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon. Böngésszen az események között, és regisztráljon, várjuk a Magyar Tudomány Ünnepén!