// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Két magyar vonatkozású nyertes pályázat is van a 2018. évi Advanced Grant pályázók között

2019. március 28-án hozta nyilvánosságra az European Research Council (Európai Kutatási Tanács) a 2018. évi Advanced Grant pályázati kiírás eredményeit. Az összesen 2052 pályázó közül 222 kutató nyert (a pályázók közel 11 %-a) nyert. A női kutatók a pályázók 19 %-át teszik ki és a nyertes pályázók 20 %-a nő.

2019. április 3.

Az ERC Advanced Grant pályázattípus esetében az 5 éves projektek költségkerete 2,5 millió euró. A támogatottak 29 ország tudósai közül kerülnek ki és 20 európai országban folytatják majd kutatásukat.

Idén az Advanced Grant támogatást Magyarországról egy külföldön kutató magyar, valamint egy Magyarországon kutató osztrák tudós nyerte el:

Az egyik nyertes Berger Imre, aki az angliai University of Bristol biokémikus kutatója. A kutatási projektjének címe: Precision Docking of Very Large DNA Cargos in Mammalian Genomes.

A másik nyertes Susan Carin Zimmermann, a Közép-európai Egyetem professzora azt vizsgálja majd kutatási projektje keretében, hogy milyen fontos szerepet játszottak a munkásosztályba tartozó nők a társadalmi és a nemek közötti igazságosságért folytatott küzdelemben a birodalmak korától a 20. század végéig Kelet-Európában (Women’s labour activism in Eastern Europe and transnationally, from the age of empires to the late 20th century).

A CEU honlapján bővebb információ megtalálható a kutatásról.

A hírrel kapcsolatban további információ itt olvasható. A nyertesek valamennyi tudományterületet felölelő listája innen tölthető le.

A nyerteseknek gratulálunk!