// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Három magyar kutató is nyert az European Research Council Consolidator Grant pályázatán

Három fiatal ERC Consolidator nyertes az MTA kutatóhálózatából

2016. december 5.

Három fiatal kutató is sikerrel pályázott az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) önálló kutatócsoporttal rendelkező kutatók számára kiírt Consolidator Grant pályázatára.

Maria Lugaro csillagász, Dénes Ádám idegtudós és Marx Dániel matematikus ötéves, egyenként közel 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthat el 2017-ben.

Maria Lugaro, Dénes Ádám, Marx Dániel

A korábban az Akadémia Lendület programjának támogatásával az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban önálló kutatócsoportot alakító, Magyarországra Ausztráliából érkezett olasz Maria Lugaro célja az ERC-program keretében az, hogy izotópok elemzésével kiderítse: milyen körülmények közt jött létre a Nap és bolygói.

Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatok és az agy kölcsönhatását vizsgálja. Ezen belül a fő agyi gyulladásos sejttípus, a mikroglia szerepét szeretné megérteni az idegsejtek aktivitásának szabályozásában. E kölcsönhatások jobb megismerése révén lehetőség nyílhat olyan gyógyszerhatóanyagok fejlesztésére, amelyek mérsékelhetik a stroke hatását, emellett más agyi betegségek, például az Alzheimer-kór megértéséhez és kezeléséhez is közelebb kerülhet az orvostudomány. A pályázatáról részletes interjút itt olvashat.

Marx Dániel, korábbi ERC Starting Grant nyertes, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatója, gráfokon és hálózatokon felmerülő számítási problémák hatékony megoldhatóságát vizsgálja. Úthálózatok, telekommunikációs hálózatok, molekulák közti interakciók és számos más alkalmazási terület természetes matematikai eszköze a gráfokkal történő modellezés. A kutatás célja, hogy módszeresen feltérképezze, milyen típusú gráfok esetén lesznek a problémák kezelhető bonyolultságúak, hozzájárulva ezzel az alkalmazási területek sikeréhez.

A pályázók felkészítésében ERC nemzeti kapcsolattartó pontként (ERC NCP)közreműködött az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya is.

A nyertes kutatók listája itt található.

Gratulálunk a nyerteseknek!

A teljes cikk itt olvasható.