// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Az ERC támogatja a nyílt hozzáférést (Open access)

Az ERC támogatja a nyílt hozzáférést (Open access)

2016. március 31.

NyAz ERC támogatja a nyílt hozzáférést (Open access)

Az ERC támogatja a nyílt hozzáférés elvét a kutatók publikációihoz, beleértve a peer-review módszerrel (szakmai lektorálás) értékelt cikkeket, monográfiákat, adatokat és adat-vonatkozású termékeket, mint pl. számítógépes kódokat, amelyek alapvető részei a küldetésének.

Az ERC szerint a szabad online hozzáférés biztosítása lehet a leghatékonyabb módja annak, hogy az általa finanszírozott kutatások eredményei hozzáférhetőek, olvashatóak legyenek, és kiindulási alapul szolgálhassanak további kutatók számára.

Az ERC Általános Támogatási Szerződésből (ERC Model Grant Agreement) levezetett feltételek és körülmények foglalkoznak azzal, hogy a tudományos publikációkat hogyan kell elérhetővé tenni a nyílt hozzáférés (open access) keretében. Az ERC szerint szintén alapvető, hogy az adatok és adat-vonatkozású termékek, mint pl. számítógépes kódok, legyenek elhelyezve a vonatkozó adatbázisban amilyen hamar csak lehetséges, bár ez nem tartozik a Támogatási Szerződés (Grant Agreement) hivatalos követelményei közé.