// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Az ERC április 26-án közzétette az Advanced Grant nyerteseinek listáját

253 kutató több mint 624 millió euró összértékben valósíthatja meg projektjét

2022. április 27.

Az ERC a honlapján adott hírt a 2021. évi Advanced Grant kiírás eredményeiről. Ismét örülhetünk magyar sikernek: Tardos Gábor a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetből nyerte el az ERC támogatását. Tardos Gábornak gratulálunk és sok sikert kívánunk projektje megvalósításához!

Ezzel a 2021. év során meghirdetett 3 pályázattípus mindegyikében megvannak a végeredmények. A legújabb Advanced Grant nyertesek összesen 21 országban fogják kutatásukat megvalósítani. Az 1753 pályázó közül 20,8%-ot tett ki a nők aránya, a nyertesek között arányuk már 25% volt. Ez az arány a 2014-es 10%-os értékről tröténő folyamatos növekedés eredménye.

A 2021. évi Advanced Grant kiírásra az Egyesült Királyságból is jelentős számú jelentkező volt, közülük sokan nyertek is. Ugyanakkor, mivel az Egyesült Királyság ez ideig nem írta alá azt a dokumentumot, amely által a Horizon Europe keretprogramban társult országként vehetne részt, a nyertes brit pályázók dönthetnek úgy, hogy elviszik nyertes projektjüket egy olyan ország befogadó intézményébe, amely jogosult részt venni a Horizon Europe-ban. Ahhoz ugyanis, hogy a nyertes projekt ténylegesen támogatásban részesülhessen, az kellene, hogy a támogatási szerződés aláírásának idejére a társulási megállapodás már életbe lépjen.

Az Advanced Grant nyerteseinek teljes listája itt tekinthető meg.

További részletek az ERC oldalán olvashatók.