// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

A Horizont 2020 jellemzői

Horizont 2020 – kiváló tudomány biztosítása Európa számára

2016. április 6.

A Horizont 2020-ról röviden

Horizont 2020 – kiváló tudomány biztosítása Európa számára

A Horizont 2020 az Európai Unió eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programja. A segítségével több áttörés, felfedezés és világelső meglátás születhet meg úgy, hogy a laboratóriumok nagyszerű ötleteit elviszi az üzleti megvalósításig. Hét éven keresztül (2014 és 2020 között) csaknem 80 milliárd euró keret áll rendelkezésre.

A Horizont 2020 segít az intelligens, fenntartható és inkluzív gazdasági növekedés megvalósításában. A cél annak biztosítása, hogy Európa olyan világszínvonalú tudománnyal és technológiával rendelkezzen, amely előrelendíti a gazdasági növekedést, segítse a kutatók és az ipar egymásra találását Európában és szerte a világon egyaránt, hogy a társadalom előtt álló kihívások széles körére együtt keressenek megoldást. Az általuk megvalósított innováció emberek életét tette jobbá, segített óvni a környezetet, és az európai ipart fenntarthatóbbá és versenyképesebbé tette. A Horizont 2020 keretprogramban a világ minden tájáról részt vehetnek kutatók.

A Horizont 2020 a kutatást összekapcsolja az innovációval, és három fő területre összpontosít: a kiváló tudományra, az iparági vezető szerepre és a társadalmi kihívásokra.

A Horizont 2020 mindenki számára nyitva áll. A Horizont 2020 keretprogramnál mindössze leegyszerűsített szabályok és eljárások egyetlen készletét kell követni. Ez azt jelenti, hogy a résztevők arra összpontosíthatnak, ami igazán fontos: a kutatásra, az innovációra és az eredményekre. Ez a koncentrált megközelítés garantálja, hogy az új projektek gyorsan szárnyra kapjanak – és gyorsabban érjenek el eredményeket. A szabályokat úgy alakították ki, hogy szavatolják a méltányos elbánást, védjék a résztvevőket, és biztosítsák a közpénz megfelelő elköltését.

Ki jelentkezhet? A sztenderd kutatási projektekhez legalább három jogi személy alkotta konzorciumok jelentkezhetnek. Minden ilyen jogi személyt egy uniós tagállamban vagy egy társult országban kell létrehozni. Más programoknál, így az Európai Research Council (Európai Kutatási Tanács, EKT), kkv-eszköz, a nemzeti vagy közszférába tartozói felhívások és programok társfinanszírozása, koordináció és támogatás, képzés és mobilitás, a részvétel minimális feltétele, hogy az egyik jogi személyt egy tagállamban vagy egy társult országban hozzák létre.