Adjon egy estét a tudománynak!

Milyen világot ígér a genetikai forradalom? Hogyan tehetnénk élhetőbbé az időskort? Mit köszönhet a természettudomány a mágiának? Ha érdeklik a válaszok, illetve feltenné kérdéseit, jöjjön el a Magyar Tudomány Ünnepe előadásaira!

2017. október 9.

A Magyar Tudományos Akadémiának kezdettől, azaz 1825-ös alapításától fogva feladata, hogy ne csak művelje a tudományokat, hanem az eredményeket közvetítse is a nagyközönség felé. Egész évben ezt tesszük honlapunkon, újabban Facebook-oldalunkon és rendezvényeinken, amelyek csúcspontja a novemberi, az egész országra kiterjedő programsorozat, a Magyar Tudomány Ünnepe.

Az idén Pécsett rendezett nyitóelőadáson Kovács L. Gábor a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról beszél – az előadás élő közvetítése az mta.hu oldalról lesz elérhető.

A rendezvénysorozat kiemelt része az MTA budapesti Széchenyi téri Székházában 18 órakor kezdődő, ingyenesen látogatható tudomány-népszerűsítő előadás-sorozat, melyre előzetes regisztráció után várunk minden érdeklődőt.

Idén két előadónk is foglalkozik a genetikai forradalom lehetőségeivel és kihívásaival: Dudits Dénes izgalmas mezőgazdasági alkalmazásokat mutat be, Csabai István pedig áttekintést ad a legújabb technológiákról.

Rudas Tamás a szociológia, Hortobágyi Tibor pedig az orvostudomány szemszögéből mutatja be a társadalmunk egyre nagyobb részét kitevő idős korosztály problémáit. Fábián István a csodásnak hirdetett, de leginkább hatástalan vizek és sók mítoszát rombolja le a kémia eszközeivel. Prószéky Gábor és Vicsi Klára előadásából megtudhatjuk, hogy az írott szöveg és a kimondott szó jóval több információt hordoz, mint gondolnánk – és ez a többlet sokat segíthet szövegértő gépek és diagnosztikai módszerek kifejlesztésében. Láng Benedek tudománytörténész előadásából kiderül, hogy a természettudomány, bármilyen furcsán hangzik is, sokat köszönhet a mágiának.

Az esti előadásokhoz hasonlóan az MTA Székháza ad otthont a tudományos osztályok rendezvényeinek is, melyek– regisztrációt követően – szintén nyitottak a nagyközönség felé. A programok másik részét az Akadémia kutatóközpontjai, kutatóintézetei, illetve területi bizottságai szervezik, ezek közül legjelentősebb a „Kutatóhelyek tárt kapukkal” sorozat, amelynek keretében az érdeklődők bepillanthatnak a külvilágtól egyébként elzárt laboratóriumok világába.

A teljes program a tudomanyunnep.hu oldalon található, itt lehet regisztrálni is. Várjuk a Magyar Tudomány Ünnepén!