Kiemelt partnerek programjai a 2023-as Magyar Tudomány Ünnepén

A MTA évek óta együttműködik kormányzati szervekkel, felsőoktatási intézményekkel, tudományos szervezetekkel, valamint a kutató és fejlesztő hálózati intézményekkel a tudományos tevékenység népszerűsítésében és a legújabb tudományos eredmények megismertetésében. Az együttműködés egyik legfontosabb terepe a Magyar Tudomány Ünnepe, az MTA csaknem egy hónapon át tartó programsorozata. Az alábbiakban közzétesszük a programsorozatunkhoz csatlakozó kiemelt partnerek rendezvényeinek elérhetőségét.

2023. október 27.

HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Európai Uniós Ügyek Minisztériuma

Belügyminisztérium

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Programkínáló | 2023. november 17. 17.00

Ész és gép – Lokális és globális perspektívák

A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a Typotex Kiadó könyvbemutatója a szeptemberben megjelent Neumann János válogatott írásai című könyvhöz kapcsolódóan

A könyvről Ropolyi László szerkesztő és Zaválnij Bogdán, a kutatóintézet tudományos főmunkatársa beszélget.

Neumann János születésének 120. évfordulóján látott napvilágot a Typotex Kiadó gondozásában korábban megjelentetett kötet jelentősen bővített változata, melyben most először válik magyarul is olvashatóvá egy-egy terjedelmes részlet a Játékelmélet és gazdasági viselkedés című gazdaságtudományi alapműből, illetve Az EDVAC-ról szóló jelentés első vázlata című írásból, amellyel Neumann lényegében elindította a számítástechnika forradalmát.
Az egyes témakörökhöz kapcsolódóan 17 újabb levél is bekerült a válogatásba, érdekfeszítő bepillantást engedve Neumann közéleti szerepvállalásaiba és a kor meghatározó tudósaihoz, tudományszervezőihez – például Kurt Gödelhez, Lewis Strausshoz, Robert Oppenheimerhez – fűződő viszonyába.

A könyvbemutató helyszíne:
Rényi Alfdréd Matematikai Kutatóintézet
1053 Budapest, Reáltanoda u. 13–15.
Nagyterem