Eseménynaptár

Emberi jól-lét és élhető környezet: egészség, környezet, víz, klíma

Tudományos konferencia

Időpont

2017. november 16. - 14.00 / 2017. november 18. - 13.00 óra között

Helyszín

Pécsi Tudományegyetem
7624 Pécs, Rákóczi út 80.

Részletek

A konferencia két fő téma köré épül: Víz, klíma és az Egészségügy oktatás és kutatás a fenntartható fejlődésért.

A konferencia, amely jelentős tudományos színfolttal gazdagítja az első magyar egyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából rendezett  eseménysorozatot, az MTA két kiemelt tudományos programját kívánja nemzetközi szinten megvitatni, különös figyelemmel a Kárpát-medencei együttműködés lehetőségeire. 

A konferencia egyik kiemelt témája az egészségügy mai helyzetének elemzése. A tudományos-technikai fejlődés, a rendkívül drága új eljárások megjelenése egyre jobban meghaladja ezek racionális igénybevételének kereteit, ezért az ellátási formákat újra kell gondolni. Világszerte felhívások jelennek meg a tudományos akadémiák figyelmének felhívására, hogy foglalkozzanak az egészségüggyel. A konferencián  nemzetközi hírű szakemberek előadásai alapot nyújtanak a legfontosabb kérdések megvitatására

A másik fő téma célja, a környezetvédelem, korunk egyik legfontosabb össztársadalmi feladata. Magyarországnak földrajzi elhelyezkedése okán központi felelőssége van a Kárpát-medencei vízügyi stratégia, klímaváltozás, környezet- és talajvédelem területén. A Magyar Tudományos Akadémia egyik kiemelt programját alkotó kérdéskör nemzetközileg tekintélyes kutatók előadásait követően kerül megvitatásra.

A konferencia kiemelt hangsúlyt helyez a kutatás és az oktatás felelősségére korunk ezen két kiemelt jelentőségű kihívására, amire a Pécsi Tudományegyetem kivételes jubileumi eseménye kellő súlyú alapot szolgáltat. A szervezők ezért az érdeklődés felkeltésének céljával külön fórumot biztosítanak a fiatal kutatók, oktatók számára. 


A konferencia nyelve: angol

 

További információ és részletes program: http://wellbeing.pte.hu/hu/program

Szervező

MTA Orvosi Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Király Dóra (telefon: +36 72 512620)