Eseménynaptár

'Riválisok vagy szövetségesek? A modern természettudomány esete a vallással, a mágiával és a humán tudománnyal - MEGTELT

Riválisok vagy szövetségesek? A modern természettudomány esete a vallással, a mágiával és a humán tudománnyal - MEGTELT

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2017. november 14., 18:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A modern természettudomány kialakulása leírható úgy, mint egy küzdelemsorozat a mágikus és a vallásos elképzelésekkel. A tudomány azért lett sikeres, mert kizárta az okkult erőket és a szellemeket a vizsgálódásaiból, de kizárta a természeti folyamatokba bármikor beavatkozni képes Istent is. Módszereiben demokratikus lett. Nem csupán a titkos laborokban beavatott alkimista mesterek, hanem – azonos körülmények közt – bárki képes megismételni kísérleteit.

Sokan abban hisznek, a küzdelem más területen is folyt, és a tiszta, objektív, képletekkel teli természettudományos nyelv győzelmét ünneplik a zavaros, túlságosan költői bölcsészettudományos szövegekkel szemben.

Láng Benedek előadása megmutatja, hogy a természettudomány az említett hagyományoknak meglepő módon legalább annyira adósa is volt, mint ellenfele. Azáltal lett sikeres és modern vállalkozás, hogy éppen e riválisokkal küzdve, de velük sok szálon egybefonódva, céljaikat, hozzáállásukat pedig részben kisajátítva alakult ki.

A címlapkép forrása: Wikimedia Commons - CC-BY-SA.

Előadó

Láng Benedek tudománytörténész

Szervező

MTA Filozófia- és Történettudományok Osztálya

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)