Kiemelt partnerek programjai a 2022-es Magyar Tudomány Ünnepén

A MTA évek óta együttműködik kormányzati szervekkel, felsőoktatási intézményekkel, tudományos szervezetekkel, valamint a kutató és fejlesztő hálózati intézményekkel a tudományos tevékenység népszerűsítésében és a legújabb tudományos eredmények megismertetésében. Az együttműködés egyik legfontosabb terepe a Magyar Tudomány Ünnepe, az MTA csaknem egy hónapon át tartó programsorozata. Az alábbiakban közzétesszük a programsorozatunkhoz csatlakozó kiemelt partnerek rendezvényeinek elérhetőségét.

2022. október 27.

Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

Belügyminisztérium

Honvédelmi Minisztérium

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat


Programkínáló:

Az Új magyar etimológiai szótár bemutatója

Időpont: 2022. november 29. 11 óra

Helyszín: Nyelvtudományi Kutatóközpont (Budapest, 1068 Benczúr u. 33.), földszinti előadóterem

Az Új magyar etimológiai szótár munkálatainak fő célja az volt, hogy az 1967 és 1976 között megjelent háromkötetes A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, valamint az 1990-es évek elejéig végzett magyar etimológiai kutatásokat összefoglaló kézikönyv, az Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen után újra legyen egy magyar nyelvű, tudományos hitelű magyar etimológiai szótár. Az Új magyar etimológiai szótárral először jött létre egy olyan XML-alapú magyar etimológiai elektronikus adatbázis, amely sokféle szempontból teszi felhasználhatóvá a benne levő nyelvi-lexikális anyagot, és alapul szolgál egy nyomtatott változathoz is. A szótár számszerű jellemzői (közelítő pontossággal): 9 868 szócikkben 14 091 fő- és alcímszó; 7 619 származék; 110 500 magyar nyelvi adat (alakváltozat és jelentés); 39 200 idegen nyelvi adat; 95 800 lelőhelyadat.

A szótár törzsanyagához kapcsolódik egy szómutató, amely elsősorban azokat a szavakat közli, amelyek önálló címszóként nem szerepelnek a szótárban, hanem különféle okokból a szócikkek etimológiai részébe kerültek. A szótár filológiai apparátusához tartozik egy irodalom- és forrásjegyzék, a nyelvek és nyelvváltozatok listája, valamint a címszók tőtípusait bemutató táblázat. – Az XML-alapú adatbázis lehetővé teszi a folyamatos frissítést: az etimológiai és szótörténeti kutatások újabb eredményeinek beépítését.

Az Új magyar etimológiai szótár teljes címszóállományát felölelő előszerkesztett anyagból kereshető PDF-fájlok készültek, és a szócikkek egy egyszerűbb webes felületen is olvashatók. Ezek nyilvánosan elérhető helye: https://uesz.nytud.hu

A szótárt a szerkesztő, Gerstner Károly tudományos főmunkatárs mutatja be.

Az online szótárfelületet Merényi Csaba informatikus ismerteti részletesebben.