A diákok megszólítása kulcskérdés – Lovász László tudományünnepi köszöntője

Talán egy kicsit csendesebben, de idén is ünnepelünk: immár 22. éve, hogy novemberben megrendezzük a Magyar Tudomány Ünnepét.

2019. október 9.

Az elmúlt másfél évben történtek ellenére sem változott a Magyar Tudományos Akadémia egyik legfontosabb feladata: a tudomány eredményeinek közvetítése a társadalom felé. A Magyar Tudomány Ünnepe ennek a felelősségteljes tevékenységnek kiemelkedő, az ország egészére és a határainkon túlra is kiterjedő rendezvénysorozata.

Felelősek vagyunk azért, hogy napjaink információs zajában erőteljesebben hallassuk a hangunkat, megszólítsuk a laikusokat, és tényeken alapuló kapaszkodókat nyújtsunk azoknak, akik hiteles információkhoz szeretnének jutni a kommunikációs káoszban. Nem véletlen, hogy idén az egyik kiemelt, diákoknak szóló előadás-sorozat a klímaváltozással, a fokozódó üvegházhatással kapcsolatos, amely a világ tudósainak 97%-a szerint nagyrészt az emberi tevékenység miatt zajlik.

Felelősek vagyunk azért, hogy megszólítsuk a magyar tudományos közösség utánpótlását jelentő diákokat, akik közül sajnos egyre többen választanak külföldi egyetemet közvetlenül középiskolai tanulmányaik befejezése után. Az ő bevonásuk, tudomány iránti érdeklődésük felkeltése kulcskérdés, ahogyan az is, hogy megmutassuk: Magyarországon is sok világszínvonalú kutatás zajlik. A diákok a jövő, így például ők azok, akik politikától függetlenül, saját kezdeményezésből indítottak olyan akciókat Magyarországon is, amelyekkel arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a természeti erőforrások kiaknázása, a környezet szennyezése ilyen ütemben folytatódik, akkor a jövőjük vész el. Ezeket a kezdeményezéseket támogatni fogjuk a terveink szerint 2020-ban újrainduló Mindentudás Egyetemén is.

Felelősek vagyunk az egész magyar tudományos közösségért, és lehetőségeinkhez mérten mindenben támogatjuk a tagjait a jövőben is. A Magyar Tudomány Ünnepén azzal, hogy lehetőséget teremtünk számukra legújabb kutatási eredményeik bemutatására – a nanotechnológiától a plazmafizikán át a mesterséges intelligenciáig idén is szó lesz a tudomány legizgalmasabb, legújabb területeiről. Ezekre a kutatásokra épülnek azok a technológiák, amelyek segíthetnek majd a globális környezeti problémák megoldásában, gondoljunk például a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőműre.

A tudomány felelőssége a témája másik nagy, nemzetközi rendezvényünknek, a World Science Forumnak is, amely közvetlenül a Magyar Tudomány Ünnepe után kezdődik az Akadémia Székházában.

A 2025-ben kétszáz éves Akadémia áll, és kétszáz év múlva is állni fog. Kutatóhálózattal vagy anélkül, de mindig szolgálni fogja a nemzetet. E szolgálatunk egyik legfontosabb része a tudomány, a kutatók, a szakemberek iránti bizalom fenntartása. Hiszek abban, hogy hagyományos nagy novemberi rendezvényeink megszervezése nem hiábavaló, és az elmúlt évekhez hasonlóan 2019-ben is sokakhoz eljutnak majd üzeneteink.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

2019. október