- Címoldal
- Eseménynaptár MTÜ
- A tudomány és az innováció válaszai az európai z...
A tudomány és az innováció válaszai az európai zöld megállapodás kihívásaira
Előadóülés
Időpont
2024. november 14. 10.00-14.00 óra között
Helyszín
Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
Részletek
Az Európai Unió célkitűzése, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon, ám ez az eredmény a jelenleg elterjedt technológiával és üzleti modellekkel nem érhető el. A klímasemlegességre való áttérés jelentős lehetőségeket rejt magában, például a gazdasági növekedést, új üzleti modellek, piacok és új munkahelyek létrehozását, valamint a technológiai fejlődés lehetőségét. Zöld innovatív termékekre, szolgáltatásokra, gyártási folyamatokra és innovációra van szükség ahhoz, hogy csökkenjen a környezeti terhelés a hatékonyabb erőforrás-felhasználás tükrében. Az újrafelhasználható, korszerűsíthető és javítható termékek gyártására való átállás jelentős mértékben csökkenti a hulladék mennyiségét is, ráadásul a hulladék erőforrásként való felhasználása növeli a hozzáadott értéket a gazdaságban. Összefoglalva innovációs forradalom küszöbén állunk, amihez páratlan innovációs készség és hajlandóság szükséges a gazdaságban és társadalomban egyaránt.
Program
Levezető elnök: Oláh Judit, az MTA doktora, az Agrár-közgazdasági Tudományos Bizottság elnöke
10.00–10.10: Köszöntők
Bács Zoltán PhD, a Debreceni Egyetem kancellárja; Fenyves Veronika PhD, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja
10.10–10.25: A tudomány és az innováció válaszai az európai zöld megállapodás kihívásaira
Popp József, az MTA levelező tagja (Neumann János Egyetem)
10.25–10.40: Fenntartható élelmiszerrendszerek térségi vetületei
Magda Sándor, az MTA doktora, rector emeritus (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem); Holló Ervin PhD (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem); Koncz Gábor PhD (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem); Szűcs Csaba PhD (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)
10.40–10.55: A támogatáspolitika, az innováció és a versenyképesség összefüggései a magyar élelmiszer-gazdaságban
Lakner Zoltán, az MTA doktora (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem)
10.55–11.10: A klímaváltozásra adott termelői válaszok a mai Magyarországon
Tóth József, az MTA doktora (Budapesti Corvinus Egyetem)
11.10–11.25: A „laborhús” iránti preferenciák vizsgálata néhány európai országban
Balogh Péter, az MTA doktora (Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar)
11.25–11.40: Közösen a fenntartható jövőért: a köz- és magánszféra együttműködése az európai zöld megállapodás teljesítéséért
Kemény Gábor PhD (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
11.40–11.55: Az ESG növekvő szerepéről az európai zöld megállapodásban
Rákos Mónika PhD (Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar)
11.55–12.10: Élelmiszer-veszteség és pazarlás – Mi, mennyi, hol, miért?
Kasza Gyula PhD (Állatorvostudományi Egyetem); Szakos Dávid PhD (Állatorvostudományi Egyetem)
12.10–12.25: A zöld átállás kihívásai és lehetőségei a baromfiágazatban
Szőllősi László PhD (Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar)
12.25–12.30: Zárszó
Oláh Judit, az MTA doktora, az Agrár-közgazdasági Tudományos Bizottság elnöke
Az előadások összefoglalói itt érhetők el.
Szervezők
DE Gazdaságtudományi Kar
MTA Agrár-közgazdasági Tudományos Bizottsága
MTA Agrártudományok Osztálya