Eseménynaptár

Partiumi Magyar Tudomány Napja. VII. Partium-konferencia

Tudományos konferencia

Időpont

2024. november 08. 09.00-17.00 óra között

Helyszín

Partiumi Keresztény Egyetem
410209 Nagyvbárad/Oradea, Strada Primăriei 36

Részletek

Régió- és intézményközi tudományos kapcsolatok, határon innen és túl – 25. ÉVE MAGYAR EGYETEMKÉNT A PARTIUMBAN

A Partiumi Keresztény Egyetem, a Partiumi Területi Kutatások Intézete, az Erdélyi Múzeum-Egyesület, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága és a Sapientia Varadiensis Alapítvány – szakmai partnereikkel együttműködve 2024. november 8-án megszervezi a Partiumi Magyar Tudomány Napját és a VII. Partium-konferenciát.

Szervező és szakmai partnerek: a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara, a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma és a PKE Fényes Elek Szakkollégiuma.

A konferenciára jelenléti formában kerül sor.

A Partium-konferenciák sorozata 2016-ban kezdődött, Csengerben. 2017-től éves, multidiszciplináris konferenciaként Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen kerül megszervezésre, több szakmai partner együttműködésében. A rendezvény eredeti célkitűzése a különböző tudományterületeken és intézményekben zajló, Partiummal kapcsolatos kutatások bemutatása, a régióval foglalkozó szakemberek szakmai kapcsolatának támogatása és az eredmények bemutatása volt. Ez az eredeti célkitűzés a későbbi konferenciák alatt szélesedett, különösen a regionális tudomány tekintetében. A Partium-konferencia már nemcsak a régiónkkal foglalkozó tudományos rendezvény, de egyszersmind a regionális tudomány egyetlen állandó szakmai rendezvénye is Nagyváradon, ahol olyan különböző fókuszú kutatások, programok is bemutatkoznak, amelyek jó gyakorlatként precedensértékűek lehetnek a Partium-kutatásban is.

A VII. Partium-konferencia meghívott intézménye a Miskolci Egyetem, ennek megfelelően a tudományünnepi díszülés felkért plenáris előadói a miskolci intézmény vezető munkatársai közül kerülnek ki.

A multidiszciplináris konferenciára idén is várjuk történelemtudományi és honismereti, nyelv- és irodalomtudományi, regionálistudományi, természettudományi, társadalomtudományi, pedagógiai, valamint gazdasági, egészség-, jog- és műszaki tudományi előadók jelentkezését.

Szervezők

Erdélyi Múzeum-Egyesület

Kolozsvári Akadémiai Bizottság

Partiumi Keresztény Egyetem

Partiumi Területi Kutatások Intézete

Sapientia Varadiensis Alapítvány

Kapcsolattartó

Szilágyi Ferenc