Eseménynaptár

Petrik József: A mesterséges intelligencia a laboratóriumi diagnosztikában

Előadás

Időpont

2024. november 07. 18.00-18.35 óra között

Helyszín

Ady Endre Kultúrkör
Zágráb,

Részletek

A mesterséges intelligencia széleskörűen felhasználható a laboratóriumi diagnosztikában is. A laboratóriumok naponta óriási mennyiségű adatot gyűjtenek és szolgáltatnak, valamint archiválnak, amit az egyre kifinomultabb szoftverekkel kezelt analitikai rendszerek állítanak elő. A mesterséges intelligencia alkalmazható, és mind nagyobb teret foglal el a laboratóriumi vizsgálatok pre-analitikus, analitikus és postanalitikus fázisaiban.

Az információs technológiák fejlődésének gyorsasága már lehetővé teszi az elemzési folyamat különböző szakaszait támogató komplex algoritmusok létrehozását, és valószínűleg a jövőben a diagnosztikát, a terápiát, a prognózist és a klinikai lefolyás monitorozását.

A mesterséges intelligencia felhasználása nemcsak a rutin laboratórium diagnosztikában jelentős. Fontos szerepe van a klinikailag releváns paraméterek előrejelzésében, a rákdiagnosztikai képalkotásban és a személyre szabott orvoslásban is.

Az elmúlt években az új technológiák kiemelkedő fejlődéshez vezettek. Az adatok mennyiségének növekedését az orvostudományban, beleértve a klinikai kémia, hematológia, mikrobiológia, genetika területén elért eredményeket, melyeket részben, az „omika” technológiák szolgáltatnak, a mai laboratóriumi információs rendszerek alig képesek feldolgozni. A rák korai felismerése ma már különféle módszerekkel elérhető, mint például a folyadékbiopsziával, amely egy nem-invazív mintavételi diagnosztikai eljárás, a mintákból kimutathatók a mutációk és a genetikai eltérések, variációk a keringő sejtmentes DNS-ben, ezen adatok kiértékelésében a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszik.

Szervező

Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság

Kapcsolattartó

Petrik József (telefon: +385 915669677)