Eseménynaptár

Műszaki gyarapodás – lelki hanyatlás: hová lettetek, hová lesztek embernemesítő hagyományaink a technika előretörésével?

Konferencia

Időpont

2023. november 7., 17:00 óra

Helyszín

Topolya Község Múzeuma
24300 Topolya, Tito marsall utca 60.

Részletek

Manapság két véglet között éljük az életünket. Gyerekeinket arra igyekszünk rávezetni, hogy minél többet foglalkozzanak tudományos kutatásokkal. Természetesen, ez a gyerekek igen kis százalékánál jut kifejezésre. A kutatási területek átalakultak, átrendeződtek, már nem „csak” a múltat kutatjuk, hiszen új paradigmák alakultak ki.

A néprajztudományon belül is sokrétű (idegenszerű) kapcsolat járul hozzá egyes tudományok sokrétű vizsgálatához. Egyik kézenfekvő példa erre a folklór majdnem minden területe. Első helyre a népmesekutatás, illetve a mesékre gyakorolt nemzetközi hatást helyeznénk. A népmeséket mikor és hogyan váltotta fel a műmese, és napjainkra az interdiszciplináris kapcsolatoknak köszönhetően mi lépett a helyükbe.

Az étkezési kultúránk egész sora változott meg a más nemzetekkel történő együttélésnek köszönhetően. Már a legtöbb helyen a magyar ünnepeinkhez fűződő ünnepi ebéd eltűnt, helyébe a Balkánra jellemző ünneplési szokásrend lépett.

A társadalomnéprajz hozza a legnagyobb változást, ha figyelembe vesszük, milyen volt az együttélés egy-két évszázaddal előbb és milyen most. Hogyan viselkednek az új betelepülők bárhol a Kárpát-medence magyarlakta településein? Körkérdés és kutatás szükséges, vajon hol, melyik magyar nyelvterület hogyan fogadja az idegeneket. Milyen megnyilvánulási formái vannak az interdiszciplináris együttlétnek Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban és így tovább.

A 20. század utolsó pár évtizedében a tudomány felismerte a kutatások olyan kontextusba helyezésének szükségességét, hogy az emberek milyen jelentést és szándékot kapcsolnak cselekedeteikhez. Figyelembe tudná venni a helyi és mások véleményét, és nem csak a nagy tudományos beszámolókat interpretálná, hanem sokféle nézőpontot venne figyelemebe.

A bevándorlók, az új letelepültek hogyan viselkednek az őslakosokkal szemben? Olyan idegen népek – nem népcsoportok – érkeznek a magyar településekre, akik kultúrájukban messzemenően eltérnek az őslakos magyar népekétől. Igyekeznek-e megtanulni a település „anyanyelvét” vagy ellenszegülnek? Olyan témák ezek, amelyekről a történelmi könyvek nem fognak írni, viszont kötelességünk megörökíteni az új „idegenek” viselkedését az őslakosokkal szemben. És hova fog mindez vezetni? Tudomást szerez-e a mindenkori hatalom a durva viselkedési megnyilvánulásokról?

Fenntartható-e a nyelvi sokszínűség? A diverzitás kifejezésre jut-e az alkalmazkodás terén? A szónak többféle jelentése van: változatosság, sokszínűség, sokféleség, több lábon állás, különbözőség. Ezek közül tartalmilag melyik a legmegfelelőbb kifejezés a nyitottság, illetve a befogadó szemlélet elemzéséhez? Ez esetben a különbözőség az, ami meghatározza az együttélés elfogadását, de hogyan?

Vajon a gazdaság pozitív irányba történő elmozdulása segíteni tudja-e az újonnan betelepült idegen nemzetcsoport alkalmazkodását, jobbik esetben az őslakosokhoz való beolvadását? Tudnak-e a környezethez alkalmazkodni, elsajátítják-e azokat a nélkülözhetetlenül szükséges életminőséget, amelyek a törzslakosok jellemzői? Az elszakított magyar nyelvterületeken 2000 óta a politikai helyzet megváltoztatta a lakosság nemzeti összetételét. Ez különösen a magyarok által lakott településeket érinti.

Az iskolai oktatás és a családból hozott tudás közötti kapcsolat nem egyértelmű. A jövevények ismerik-e az élethosszig tartó tanulás fogalmát? Szervez-e nekik (számukra) a közösség, az arra hivatott politikai tényező foglalkoztatási irányvonalat? Segít-e a közösség versenyképessé tenni őket? Kialakul-e náluk az a hajtóerő, amely segítené őket a civilizált életmód elsajátításában?

Konferenciánk, illetve a tanácskozás célja, hogy a jelen helyzetben hogyan tudunk védekezni a felmerült – számunkra – negatív jelenségekkel szemben. A téma nagyon összetett. Mindenkiben ott él a félelem a politikai tényezők befolyásától. Tanácskozásunkon a hogyan kérdésre keressük a választ.

Szervező

Kiss Lajos Néprajzi Társaság

Kapcsolattartó

Dr. Szőke Anna (telefon: +381 63 8 903 590)

Az esemény honlapja

http://www.klnt.info