Eseménynaptár

Matematika kicsiben és nagyban

online workshop

Időpont

2022. november 24. 17.00-18.30 óra között

Helyszín

online Webex
,

Részletek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz csatlakozó ünnepi ülésen két előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.
Páles Zsolt matematikus (DE TTK Matematikai Intézet, egyetemi tanár), az akadémia rendes tagja személyes hangvételű előadásában emlékezik vissza a matematika világában eltöltött fél évszázadra. Egy példaértékű életút személyessé teszi a világ megismeréséhez a matematikán, szélesebb értelemben pedig a tudományon keresztül vezető utat, csatlakozva Debrecen, de a magyarság hagyományaihoz is. Példaként említhető Hatvani István és Bolyai Farkas neve, akik külföldi tanulmányaik végeztével hazatérve, számos tudományterületet képviseltek (matematikát, fizikát, kémiát stb.), és akik számára a világ végérvényesen megváltozott.  
Erdélyi Zoltán (DE TTK Fizikai Intézet, tanszékvezető egyetemi tanár) előadása a nanovilágba enged bepillantást. „Annak ellenére, hogy az indíttatás az integrált áramkörök oldaláról indult, és az informatika új korszaka igényli a nanoméretű eszközöket, nagy esély van arra, hogy a kémiai, biológiai alkalmazások jutnak túlsúlyhoz. Ezeknek a tudományoknak az érdeklődési területe, logikája ugyanis közel áll a nanotechnológiáéhoz” – írja Gyulai József akadémikus bevezető gondolatai között a Magyar Tudomány nanotechnológiának szentelt tematikus számában (Magyar Tudomány 48. 109. évf. 9. sz.). Ezúttal a témakör matematikai vonatkozásaira is rákérdeznek.  

Program:

17:00-17:10
Köszöntő (Vincze Csaba, DE TTK Matematikai Intézet, egyetemi docens)

17:10-17:40
Erdélyi Zoltán (DE TTK Fizikai Intézet, tanszékvezető egyetemi tanár): Kicsiben kicsit minden más - matematika és fizika a nanovilágban

17:40-18.10
Páles Zsolt (DE TTK Matematikai Intézet, egyetemi tanár): Egy matematikus fél évszázada

18:10-18:30
Kötetlen beszélgetés

Szervezők

DE TTK Matematikai Intézet

MTA DAB Matematikai Munkabizottsága

Kapcsolattartó

Gselmann Eszter (telefon: 06302476145)