Eseménynaptár

Idősekkel kapcsolatos ápolási, gondozási, orvosi és prevenciós „jó gyakorlatok” empirikus és tudományos háttere, különös tekintettel a demenciaszindrómára és a COVID-19-pandémia folyamán szerzett tapasztalatokra

Előadás és vita

Időpont

2022. november 22. 17.00-18.45 óra között

Helyszínek

MTA DAB-székház - Klub Terem
4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Online
platform,

Részletek

Az előadások az idősekkel kapcsolatos orvosi, szociális ellátási, gondozási és kommunikációs szempontokkal foglalkoznak.
Kiemelt szerepet kap a demenciaszindróma számos vonatkozásának bemutatása.
Az első előadás több  biomedikális kutatás eredményeit összevonva  többek között rámutat a „fizikai inaktivitás” betegségcsoportnak a demencia szindróma kialakulásában játszott szerepére. Kiemeli, hogy  a cirkadián elcsúszásnak is kóroki szerepe érvényesül a pre-klinikai és klinikai metabolikus szindróma, az obezitás, a diabetes mellitus, a kardiovaszkuláris betegségek,  a depresszió, a prosztata- és emlőrák, valamint a demencia kialakulásában.  szempontok feltérképezéséhez.
A második előadás rámutat az intézményi idősellátás Covid-19-pandémia folyamán kialakult kritikus szakaszaiban bevált „jó gyakorlatok” jelentőségére. Taglalja az ezekkel kapcsolatos széles körű, nemzetközi kutatási tapasztalatokat is.
A harmadik előadás az oltatlan idősek oltásellenes attitűdjeinek szociológiai és pszichológiai hátterét bontja ki és ennek nyomán ajánlásokat tesz az oltásellenes idősekkel kialakítandó hatékonyabb kommunikációs stratégiára.
A negyedik előadás a demencia szindrómával élők számára kialakított foglalkoztatás egyes lényeges elemeit ezek  empirikus és tudományos hátterének kibontásával mutatja be. Kiemelten a memória és „reminiszcencia” tréningek legfontosabb hatástényezői kerülnek előtérbe.
Az előadások egyben a „Civil Staféta” országos rendezvénysorozat vonulatába is illeszkednek, amely sorozat  elsősorban a demenciával szindrómával élők gondozóinak, hozzátartozóinak és a velük foglalkozó gyakorlati szakembereknek kínálnak tudományosan is megalapozott ismereteket, tapasztalatokat.

Program:

Dr. Móré Elek Csaba PhD osztályvezető főorvos:
Az irisin/BDNF tengely kapcsolata a cirkadián ritmus szabályozásával és ennek jelentősége néhány degeneratív kórkép patomechanizmusában

Nagy Lajosné intézményvezető, DMJV VSZSZ:
A COVID-19-pandémia kapcsán kialakított idősotthoni „jó gyakorlatok” tapasztalati és tudományos  bázisai

Pék Győző PhD ny. egyetemi docens, Kaszás Adrienn és Őrsi Balázs PhD-hallgatók, DE BTK Pszichológiai Intézet:
Idősödő oltatlanok oltási attitűdjeinek szociológiai és pszichológiai felmérése egy nemzetközi vizsgálat keretében a COVID-19-pandémia folyamán

Kosztáné Hadházi Tünde telephelyvezető, DMJV VSZSZ:
Demenciával élők életminőségének javítása demenciabarát szemléletű foglalkoztatásokkal



Szervezők

Civil-Staféta mozgalom

DE BTK Pszichológiai Intézet

DMJV Városi Szociális Szolgálat

MTA DAB Geriátriai és Szociálgerontológiai Munkabizottság

Kapcsolattartó

Dr. Pék Győző (telefon: 06 52 512-900/23047)