Eseménynaptár

'Nők a tudományban: 100 éve hunyt el Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

Nők a tudományban: 100 éve hunyt el Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

Előadások

A regisztráció lezárult.

Időpont

2022. november 15. 10.00-11.05 óra között

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Az esemény közvetítését itt érheti el.


Program

Levezető elnök: Bollobás Enikő, az MTA levelező tagja, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság elnöke, irodalomtörténész, egyetemi tanár (ELTE BTK Amerikanisztika Tanszék)

10.00–10.05: Köszöntő
Bollobás Enikő, az MTA levelező tagja, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság elnöke, irodalomtörténész, egyetemi tanár (ELTE BTK Amerikanisztika Tanszék)

Előadások

10.05–10.35: A grófnő, aki a tudomány szolgálatába állt: Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő
Ádám Veronika, az MTA rendes tagja, orvos, biokémikus, egyetemi tanár (Semmelweis Egyetem
Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biokémiai Intézet)

Hugonnay Vilma 1847-ben született főúri családban. Tudomány iránti érdeklődése korán megmutatkozott, de nőként egyetemi tanulmányokra a korabeli Magyarországon nem volt lehetősége. Élete úgy alakult, hogy 25 éves korában elmehetett Zürichbe orvosi tanulmányokat folytatni. 1879-ben diplomája megszerzése után hazatért, s elkezdődött 17 évig tartó küzdelme és várakozása, hogy diplomáját elismerjék. Leérettségizett, bábadiplomát szerzett, bábaként dolgozott. Közben előadásokat tartott, könyveket fordított, és többször kérte diplomája nosztrifikálásának engedélyezését, mindhiába. 1896-ban jelent meg az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében, ismételt kérelmére, vizsgák letétele után, a budapesti orvoskaron 1897 áprilisában orvostudorrá avatták. Odaadással gyógyított, és sok helyütt tartott ismeretterjesztő előadásokat. Az első világháború kitörése után katonaorvosi képesítést szerzett. Sokszor szólalt meg a nők tanulási lehetőségeinek és felsőfokú képzésének érdekében. Vitába szállt az újra és újra megjelenő, a nőket leértékelő sajtómegnyilatkozásokkal. Küzdelmes és tartalmas életet élt emberként, orvosként és nőként egyaránt.

 

10.35–11.05: Mottó: „…Az én kardom a tudomány, az én pajzsom a munka…” Az én XXI. századom – mit üzen nekem/nekünk Hugonnai Vilma? Értékek mentén 150 év távlatából – párhuzamok Hugonnai Vilma és a Magyar Női Unió civil szervezet 2022-es tevékenységében
Batthyány- Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke

175 éve született és 100 éve halt meg Hugonnai Vilma. Az UNESCO hazai képviseletének felkérésére a Magyar Női Unió elvállalta a rendezvénysorozat koordináló szerepét. Élete, tevékenysége benne van minden egyes közvetett utódjában egyénileg és kollektíven ugyanúgy, ahogy most ebben a pillanatban is velünk van eszméje, gondolatisága – végső soron szellemi, lelki lenyomata. De hogyan is van jelen velünk ez a – saját korát mindenképp megelőző és akkor talán nagyon is megosztó személyiségű – nagyszerű nő? Mert… „bár halálakor már több száz orvosnő praktizált az országban, az orvosi szaklapok egyetlen nekrológgal sem emlékeztek meg az első magyar orvosnőről”.
„100 éves adósságot törlesztünk a megemlékezéssel”
– fogalmazott Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. Az előadás leginkább arra ad választ, hogy az MNU 2022-es éves eseménysorozatába hogyan építette be azokat az értékeket, amelyek Hugonnai Vilmát jellemezték.

Szervező

MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság

Kapcsolattartó

Máté Hajnalka (telefon: 411-6345)