Eseménynaptár

'Vakcinák és a COVID-19-sztori

Vakcinák és a COVID-19-sztori

Tudomány-népszerűsítő előadás

Időpont

2021. november 12. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Online közvetítés
az MTA YouTube-csatornáján, élőben

Részletek

Sajnálattal értesítjük az érdeklődőket, hogy a megváltozott járványhelyzet miatt mégsem tudunk helyszíni közönséget fogadni az előadáson.

Az előadás élőben az MTA Youtube csatornáján követhető, illetve később is megtekinthető.


Előadó: Pardi Norbert

A vakcinák a modern orvostudomány sarokkövei, amelyek minden évben emberek millióinak életét mentik meg.
Az előadás első felében az előadó röviden bemutatja a vakcinák jelentőségét, működését, típusait, kifejlesztésük lépéseit, kitérve a sikeres fejlesztés közben felmerülő akadályokra. Az előadás második fele a COVID-19 elleni vakcinafejlesztésre összpontosít, különös hangsúllyal az mRNS-vakcinára mint a pandémia visszaszorításában kulcsfontosságú új generációs vakcinatípusra. Az előadó röviden összefoglalja a sikeres nukleozidmódosított mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésének főbb állomásait, valamint működésük módját és jövőbeli alkalmazási lehetőségeiket. 

Névjegy

Pardi Norbert biokémikus, az utóbbi 10 évben a messenger RNS (mRNS) alapú vakcinák es terápiás lehetőségek kutatásával foglalkozik. Karikó Katalin es Drew Weissman munkatársaként úttörő szerepet játszott a nukleozidmódosított mRNS-lipid nanopartikula platform kifejlesztésében, majd annak bizonyításában, hogy ez a platform kiválóan alkalmazható új generációs vakcinák létrehozására. Jelenleg a Pennsylvaniai Egyetem Mikrobiológia Tanszékén vezeti saját laboratóriumát. Főbb kutatási irányai az univerzális influenza és koronavírus elleni vakcina kifejlesztése,
a nukleozidmódositott mRNS-lipid nanopartikula vakcinálási platform működési mechanizmusainak megértése, de érintőlegesen rák elleni vakcinák, illetve mRNS-en kódolt monoklonális ellenanyag-terápia kifejlesztésével is foglalkozik.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)