Eseménynaptár

'Kémiai folyamatok és lehetőségek a budapesti levegőminőség és éghajlat alakításában

Kémiai folyamatok és lehetőségek a budapesti levegőminőség és éghajlat alakításában

Tudomány-népszerűsítő előadás

Időpont

2021. november 11. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Online közvetítés
az MTA YouTube-csatornáján, élőben

Részletek

Sajnálattal értesítjük az érdeklődőket, hogy a megváltozott járványhelyzet miatt mégsem tudunk helyszíni közönséget fogadni az előadáson.

Az előadás élőben az MTA Youtube csatornáján követhető, illetve később is megtekinthető.


Előadó: Salma Imre

A városi légszennyezettség és éghajlat folyamataiban fontos, néha döntő szerepet játszanak az aeroszol részecskék. Egyrészt kockázatot jelentenek az emberi egészségre, másrészt viszont ellensúlyozzák a globális felmelegedést. Nélkülük nincsenek felhők vagy csapadék. A levegő minősége összetett kémiai, fizikai, meteorológiai folyamatok és földrajzi adottságok eredményeként alakul ki. Salma Imre előadásában megmutatja, hogyan lehet eligazodni ebben a belsőleg kölcsönható, komplex rendszerben Budapest esetén, és hogyan lehet benne kapcsolatokat, illetve ok-okozati összefüggéseket felfedezni – például a COVID-19-világjárvány ideje alatt. A finom méretű részecskék tömegének jelentős része a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza égetéséből származik, illetve a növényzethez köthető. Vajon mik
e forrástípusok kémiai jellegzetességei, és milyen szerepet játszanak Budapest belvárosában, külvárosában, illetve regionális hátterében? Milyen változások kísérik majd a közúti közlekedésre és a háztartási tüzelésre vonatkozó elképzeléseket? Az előadó kitér arra is, hogyan kapcsolódnak a légköri nukleáció (magképződés – melynek során
a levegőben kémiai folyamatok nyomán apró cseppecskékből álló aeroszol képződik) területén elért, újabb kutatási eredményeik a felhők születéséhez, és mire számíthatunk a jövőben a városklíma tekintetében.

Névjegy

Salma Imre légkörkémikus, az MTA doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetének egyetemi tanára,
a Budapest Aeroszol Kutató és Oktató Platform (BpART) Laboratórium vezetője, a Magyar Aeroszol Társaság elnöke. Nemzetközileg jelentős tudományos eredményeket ért el a légkörkémia és -fizika folyamatainak, különösen az aeroszol keletkezésének, kölcsönhatásainak, valamint környezeti, éghajlati és egészségügyi következményeinek megismerésében és megértésében. A légköri nukleáció területén úttörő munkát végez.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)