Eseménynaptár

'A COVID-19-krízis gazdasági hatásai és világgazdasági összefüggései – hosszabb távú kilátások

A COVID-19-krízis gazdasági hatásai és világgazdasági összefüggései – hosszabb távú kilátások

Előadás

Időpont

2021. november 08. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Online közvetítés
az MTA YouTube-csatornáján, élőben

Részletek

Sajnálattal értesítjük az érdeklődőket, hogy a megváltozott járványhelyzet miatt mégsem tudunk helyszíni közönséget fogadni az előadáson.
 
Az előadás élőben az MTA Youtube csatornáján követhető, illetve később is megtekinthető.

Előadó: Halmai Péter

A COVID-19-krízis, a járvány újabb hullámai rendkívüli erejű gazdasági hatást gyakoroltak és gyakorolnak az egyes nemzetgazdaságokra, a regionális integrációkra és a világgazdaságra egyaránt. Elemei rendszerezése, kölcsönhatásaik áttekintése a mélyebb összefüggések feltárásának előfeltétele. 

Az előadás középpontjában az alábbi kérdések állnak:

  • a COVID-krízis transzmissziós csatornái, kínálati és keresleti sokk, további kiegészítő sokkok, a sokkok hatásmechanizmusainak, a COVID-krízis strukturális és makroökonómiai hatásainak feltárása; 
  • a világkereskedelmi folyamatok, a nemzetközi pénzügyi feltételek alakulása;
  • a járvány hatásainak korlátozása, majd a kilábalás előmozdítása érdekében hozott gazdaságpolitikai intézkedések hatásainak bemutatása;
  • ország- és országcsoport-specifikus eltérések az EU tagállamai között a fentiek tekintetében;
  • a COVID-krízis közvetlen növekedési hatásai, rövid és középtávú növekedési kilátások.

Mindezek alapvető társadalmi-gazdasági kihívásokat is jelentenek. Ismét napirendre került a korszakos stagnálás kockázata. A gazdasági növekedés lassulása, a hajtóerők, a növekedési potenciál eróziója kivételesen időszerű probléma Európában, s különösen egyes EU-tagállamokban. Alapvető jelentőségű: a COVID-krízis csak egyedi epizód-e a növekedési pályán, vagy permanens sokkok kezdetét képezi? Előbbivel is összefüggésben kivételes horderejű, ám mindeddig nemzetközileg sem vizsgált kérdés: elkerülhető-e a korszakos stagnálás a poszt-COVID-időszakban? 

Névjegy

Halmai Péter közgazdász, az MTA levelező tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia. Legfőbb tudományos eredményeit az európai integráció makroökonómiai elemzése területén érte el.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)