Eseménynaptár

'Komolyra fordult a klímaváltozás – a legfrissebb IPCC-klímajelentés üzenete

Komolyra fordult a klímaváltozás – a legfrissebb IPCC-klímajelentés üzenete

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2021. november 03. 18.00-19.00 óra között

Helyszínek

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Online közvetítés
az MTA YouTube-csatornáján, élőben

Részletek

Az előadás közvetítését itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.


Előadó: Bartholy Judit

Idén augusztusban jelent meg az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) legújabb jelentése. Ennek alapján egyértelmű az emberiség felelőssége változó éghajlatunkkal kapcsolatban. Az időjárási és éghajlati szélsőségek gyakorisága és intenzitása világszerte növekszik, melyek esetenként rendkívüli következményei már jó ideje érzékelhetők. A melegedéssel arányosan a jövőben a következmények is egyre drasztikusabbak lesznek. Súlyos gondokat okoz a heves esőzések, villámárvizek miatt mind intenzívebbé váló vízciklus. Az emberi tevékenység hatására a légkörbe jutó szén-dioxid-többletet egyre kevésbé tudják ellensúlyozni az óceán és a vegetáció nyelőfolyamatai. A 2016 októberében életbe lépett párizsi megállapodásban kitűzött célok teljesítése elengedhetetlen az elkövetkező generációk védelme érdekében.

Névjegy

Bartholy Judit meteorológus, az MTA doktora, egyetemi tanár. Több mint három évtizede dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékén, melynek 22 éven át vezetője volt. Jelenleg a Földtudományi Doktori Iskola vezetője. A klímaváltozás kutatásával, modellezésével, valamint a döntéshozó testületek számára elengedhetetlen éghajlati forgatókönyvek összeállításával foglalkozik.


Aktuális járványügyi rendelkezések az MTA Székházban

A koronavírus-járványra és a rendezvények regisztrációs rendjére való tekintettel az MTA Székház épületében a Magyar Tudomány Ünnepén a következő szabályok érvényesek: 

  • Az MTA Székház területére az itt dolgozókon, illetve a rendezvények szervezőin kívül csak a rendezvények látogatói léphetnek be.
  • A belépéshez szükséges a portán az
    • érvényes védettségi igazolvány,
    • a tulajdonosa személyazonosságát igazoló dokumentum (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), valamint
    • a regisztrációt visszaigazoló e-mail bemutatása.
  • Az MTA Székház teljes területén kérjük az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.
  • A Magyar Tudomány ünnepe rendezvényein az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező. (A részletes rendelkezéseket lásd itt.)

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)