Eseménynaptár

'Covid-19 – vakcinák, tesztek és protesztek

Covid-19 – vakcinák, tesztek és protesztek

Kerekasztal-beszélgetés

Időpont

2020. november 16. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Online
platform,

Részletek

Az előadásokat az általános rendezvénytilalom miatt online rendezik meg a szervezők. Az eseményről készült felvételt az MTA YouTube-csatornáján közzétesszük. 


Résztvevők: Buzás Edit immunológus, az MTA levelező tagja; Moldvay Judit Phd, tüdőgyógyász főorvos; Falus András immunológus, az MTA rendes tagja; Sarkadi Balázs orvos, biokémikus, az MTA rendes tagja

Moderátor: Prohászka Zoltán immunológus, az MTA doktora

A Covid-19-járvány mindenkit – szakembert, laikust egyaránt – váratlanul ért, jóllehet egy világméretű pandémia lehetőségét egyrészről ökológusok, epidemiológusok, infektológusok, másrészről szociológusok, kommunikációs, sőt viselkedéstudományi szakemberek elméletben már régóta elképzelhetőnek tartották. Mégis, szembesülve a ,,valós idejű” történésekkel, a napi fertőzöttségi és mortalitási statisztikákkal, szinte mindenki tudatlannak, illetve zavarba ejtően tapasztalatlannak érzi magát. Különleges időkapszulába kerültünk, szemlélő és egyben érintett kortársai vagyunk egy világjárványnak. Félelmetes, szinte apokaliptikus vihar tombol felettünk, amilyenről a ma élők legtöbbje csak fikciós filmekből szerezhetett korábban bármiféle benyomást. Jelen idejű szorongásunk mellett az emberiség idővel tanulságokat fog levonni ebből a helyzetből. A kataklizma lecsendesülését követően a biológiai, infektológiai elméleti és gyakorlati tudásanyag tovább gyarapodik. Ez a bővülő tudás nemcsak immunológiai, epidemiológiai, vakcinológiai lesz, hanem – és ez legalább ugyanilyen fontos – a helyzetnek és kezelésének kulturális, humánantropológiai, szociálpszichológiai, mentálhigiéniai tanulságaival is szolgál majd. Szemléletünk a világról, közösségeinkről, a szolidaritásról és egymásról egyaránt változni fog.

 

 

 

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)