Eseménynaptár

'Fertőzésterjedések adatalapú modellezése, avagy hálózatok a koronavírus-járvány modellezésének szolgálatában

Fertőzésterjedések adatalapú modellezése, avagy hálózatok a koronavírus-járvány modellezésének szolgálatában

Tudomány-népszerűsítő előadás

Időpont

2020. november 12. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Online közvetítés
az MTA YouTube-csatornáján, élőben

Részletek

Az előadás közvetítését a fenti időpontban itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.


Előadó: Karsai Márton

A fertőzésterjedési folyamatok legegyszerűbb modelljei általánosan azzal a feltételezéssel élnek, hogy egy városban vagy országban minden egyén ugyanakkora valószínűséggel találkozik egymással. A hálózatkutatási eredmények azonban megmutatták, hogy ez nem igaz, és az emberek közötti szociális struktúra, illetve az egyének térbeli mozgását, mobilitását leíró hálózatok nagyon fontos szerepet játszanak a fertőzések kimenetelében és valósághű modellezésében. Ez a fajta szemlélet még inkább előtérbe került, miután az elmúlt évtizedben egyre több kommunikációt és mobilitást leíró adatbázis jelent meg, esetenként milliók viselkedését és annak dinamikáját gyűjtve össze. Ezek az adatok beilleszthetők a szintetikus modellekbe, létrehozva az adatalapú modelleket, amelyek valós és aktuális adatokra támaszkodva pontos előrejelzést tudnak adni egy fertőzésterjedés kimeneteléről.

Az előadásban az egyszerű fertőzési modellekből kiindulva az adatalapú modellekhez vezető utat fogjuk bejárni, hogy megértsük, hogyan használhatók az adatok információ-, szociális vagy biológiai terjedési folyamatok valósághű modellezéséhez. Különös figyelmet fordítunk a Covid-19-pandémiával kapcsolatos kutatásokra, és megmutatjuk, hogy milyen eredményeket várhatunk a hálózatalapú modellek alapján, és ezek hogyan segítenek abban, hogy minél jobb oltási és védekezési stratégiákat tudjunk kifejleszteni.

Névjegy

Karsai Márton fizikus, hálózatkutató, habilitációját számítástudományból szerezte a franciaországi Ecole Normale Supérieure de Lyon Egyetemen. A Közép-európai Egyetem docense, a lyoni IXXI Komplex Tudományok Intézet és a torinói ISI Foundation tagja, a UNICEF Innovation Office tudományos tanácsadója. Fő kutatási területe a hálózattudomány, a számítástudomány és az adattudomány metszetébe esik, az emberi kommunikációs, mobilitási és társadalmi-gazdasági mintátérbeli és időbeli dinamikájának vizsgálatával foglalkozik. Szűkebb tudományterületén belül az időben változó hálózatok és az azokon terjedő biológiai (vírusok) folyamatok és társadalmi viselkedésformák nagy adatbázisokon való elemzésének és számítógépes modellezésének szakértője.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)