Eseménynaptár

'Gépi tanulás a hivatalos statisztika szolgálatában – A mesterséges intelligencia jövőkutatói kihívásai

Gépi tanulás a hivatalos statisztika szolgálatában – A mesterséges intelligencia jövőkutatói kihívásai

Tudomány-népszerűsítő előadás

Időpont

2020. november 11. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Online közvetítés
az MTA YouTube-csatornáján, élőben

Részletek

Az előadások közvetítését a fenti időpontban itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.


Gépi tanulás a hivatalos statisztika szolgálatában

Előadó: Mag Kornélia

Oly időkben élünk, amikor az adat-előállítási és -elemzési módszerek, illetve lehetőségek kirobbanó gyorsasággal változnak, fejlődnek. Ez a tény egyszerre lehetőség és kihívás a hivatalos statisztika számára, hogy az adatok – a felhasználói igényekkel összhangban – gyorsabban előálljanak. Az utóbbi években ennek a dinamikus fejlődésnek az egyik legfelkapottabb területe a gépi tanulás, amely a hivatalos statisztika adat-előállítási folyamatára több szinten is hatással van.

A hivatalos statisztikai adat-előállítási folyamaton belül a szabadszöveges mezők kódolása, a mikroszintű adatok javítása és pótlása eddig is számtalan módszertani kutatási területet indukált, azonban a géptanulás újfajta, hatékonyabb megoldásokra nyit kaput.

Itt a gépi tanulási módszerek elsődleges haszna, hogy kiválthatják az emberi munkát, és felgyorsítják a folyamatot, így végső soron az adatok időszerűsége is javul. A hatékonyság hosszú távon egyértelműen növelhető, azonban az elvárt pontosság biztosításához sok befektetett munkára van szükség, melynek tipikus példája a tanuló adatbázis előállítása. Emellett a stabil működéshez elengedhetetlen az eredmények folyamatos monitorozása és a módszerek karbantartása.

Viszonylag új jelenségnek tekinthető, hogy a képfeldolgozás eredményei is beépülnek a hivatalos statisztika tevékenységébe. Itt elsősorban nagyobb területekről készült műholdas képek kiértékelésre kell gondolni. Ez a módszer lehetőséget ad arra, hogy az egyes földrajzi területekről rendelkezésre álló adatok sokkal naprakészebbek legyenek, mint korábban voltak.

Névjegy

Mag Kornélia alkalmazott matematikus, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese. Több mint 15 éve dolgozik a Központi Statisztikai Hivatalban, jelenleg a Architekturális Szolgáltatások Igazgatóságát vezeti. Elnökhelyettesi munkája mellett az Agrárcenzus 2020 és a Népszámlálás 2021 projektek felügyelőbizottságának elnöke.

 

A mesterséges intelligencia jövőkutatói kihívásai

Előadó: Meskó Bertalan

A mesterséges intelligencia már a közeljövőben jelentős hatással lesz az orvostudomány gyakorlatára és az egészségügyi ellátásra. Noha orvosi felhasználásra csak egy maroknyi gyakorlati példa létezik elegendő bizonyítékkal, a területre irányuló figyelem példa nélküli. Kritikus fontosságú, hogy az egészségügy szakemberei megértsék a technológia alapjait, hogy átlátva a híreken, értékelni tudják a mesterséges intelligencia alapú vizsgálatokat és a klinikai validálást, valamint megismerjék és tudomásul vegyék azok korlátait és lehetőségeit. Az előadás célja, hogy rövid összefoglalóként szolgáljon a területről nem csak szakemberek számára.

Névjegy

Meskó Bertalan PhD, orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője. Az orvosi technológiák és a mesterséges intelligencia jövőjét kutatja, dolgozik kormányokkal, a WHO-val, a Kanadai és az Amerikai Orvosszövetséggel a fejlett technológiák biztonságos egészségügyi használata érdekében.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)