Eseménynaptár

Magyarok a Selyemúton – a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél

Kiállítás

Időpont

2018. november 26., 18:00 óra

Részletek

Helyszín: Ybl Budai Kreatív Ház, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

A Selyemút – Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal – nem csupán kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja volt. A Kr. e. II. századtól kezdődően több mint egy évezreden át selymet, luxuscikkeket és egyéb kereskedelmi árukat szállítottak és cseréltek az út menti városokban, oázisokban, de egyben eszmék, vallási tanok, művészeti stílusok, technológiák terjedésének és meghonosodásának színtere is volt. A kínai, az indiai, az iráni, valamint a klasszikus nyugati kultúra keveredett, és hatott itt egymásra.

A terület földrajzi, kartográfiai, geológia leírásában, valamint az ebben a szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásában Magyarország is kivette részét a SZÉCHENYI-EXPEDÍCIÓ és STEIN AURÉL munkássága révén.

Az Akadémia alapítójának idősebb fia, gróf Széchenyi Béla által vezetett expedíciónak (1877–1880) és Stein Aurélnak (1862–1943) a Selyemút mentén folytatott több évtizedet felölelő régészeti és kartográfiai munkásságának volt egy közös pontja: a Dunhuangi Ezer Buddha barlangtemplomok.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvára Keleti Gyűjteményének kiállítása együttműködve a kínai Dunhuang Kutatóintézettel, a Széchenyi-expedíció 140. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek legújabbkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak úttörő szerepet.

Az esemény meghívója itt elérhető. 

Szervező

MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjtemény

Kapcsolattartó

Bagi Judit (telefon: 411-6288)