Eseménynaptár

FameLab & SCIndikátor @ MTÜ

A regisztráció lezárult.

Időpont

2018. november 23., 14:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Program

14.00 - 14.10 Megnyitó, Balázsi Katalin, NATE elnök

14.10 - 14.25
Kincses Dániel, az Év Scindikátora és közönségdíjas 2018-ban
Részecskegyorsítókkal az ősanyag nyomában

A fizikusként végzett Dani az ELTE Fizika Doktori Iskola hallgatójaként már több mint 4 éve foglalkozik kísérleti részecskefizikával – ha pedig nem a világegyetem legkisebb építőköveit vizsgálja, akkor zenekarával próbál. Dani a fizikusi tanulmányok és a zene mellett a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődik. Célja, hogy inspirálja a fiatalokat a tudományos pályára lépésre, illetve közelebb hozza, és megfoghatóbbá tegye a kísérleti részecskefizikát a hétköznapi emberek számára is. Jöhet a Nagy Bumm?   

14.25 - 14. 40
Kubovics Márta, Scindikátor 2018 döntős 
Növényi kivonatok felhasználásának sokszínűsége

Márta most másodéves mesterszakos vegyészmérnök hallgató, három éve végez kutatói munkát a BME Vegyész és Biomérnöki Karának Extrakciós kutatócsoportjában. A sikeres karrierépítéshez ő is elengedhetetlennek tartja a kommunikációs készségek fejlesztését, jól tudja, hogy arra saját kutatási területének bemutatásához is szüksége van. Saját kutatási témája és önfejlesztés lehetőségei iránt egyaránt elkötelezett kutató személyét ismerhetjük meg benne. Szereti feszegetni a határait, számára új területeket megismerni. Márta kitartását és remek figyelemösszpontosítását bizonyítja, hogy 12 évig úszott, szabadidejében pedig szeret falat mászni, festeni és szívesen rajzol portrékat is.

14.40 - 14.55
Magyar Bálint, SCIndikátor döntős
A mesterséges intelligencia is tanul, akárcsak mi, de vajon mit és hogyan?

Bálint algoritmus fejlesztőként dolgozik egy okosváros-megoldásokat fejlesztő vállalatnál. Idén fejezte be mesterképzését a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen info-bionika szakon. Egyetemi kutatása során mesterséges neurális hálózatok vizsgálatával, vizualizációjával foglalkozott, mely eszközök a legtöbb mai mesterséges intelligencián alapuló rendszer agyát képezik . Így vélekedik tudományos szenvedéllyéről:

“Szeretném, ha a manapság népszerű mesterséges intelligencia szavak mögött minél többen látnák a valódi tartalmat, ismernék annak határait, lehetőségeit.”

14.55 - 15.10 szünet

15.10 - 15.25 FameLab megnyitó
Jennie King, oktatási és kulturális igazgató, British Council

15.25 - 15.35 
Kis-Tóth Ágnes, a FameLab 2018 magyar győztese
Hogyan mentsünk életeket a komplexitás tudományával

"Azért ugrottam fejest a FameLab világába, mert itt egyszerre két szerelmemnek hódolhatok: a tudománynak és a tanításnak. Engem először a matematika varázsolt el, és mire észbe kaptam, már az ELTE-n tanultam matematikusnak. Egyetemi éveim alatt a legnagyobb felfedezést akkor tettem, amikor rájöttem, mennyire klassz dolog tanítani. Ezért eleinte egy magániskolában, majd nyolc éven át a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán béleltem matekkal a friss egyetemisták fejét. Valahol útközben eszméltem rá, hogy a fizika túl érdekes ahhoz, hogy nélküle éljek. Így visszaültem az iskolapadba, és a tanítással párhuzamosan megint tanulásra adtam a fejem. Az ELTE-n végeztem előbb a fizika alapszakot, majd a fizikus mesterképzést. Jelenleg éppen a doktori tanulmányaimat folytatom az ELTE Atomfizikai Tanszékén, asztrofizika szakterületen. Témám a kozmológiai ionizált buborékok spektrumának modellezéséről szól. A kíváncsiság és a lelkesedés hajtott, amikor útra keltem a matematika és a fizika világában, most is ezek vezetnek, és pont ugyanezt a kíváncsiságot és lelkesedést szeretném másokra is ráragasztani, mert a tudomány mindennap körülvesz minket, és csodákra képes."

15.35 - 15.45
Molnár Orsolya
Lopakodó vírusok - kórokozók rejtett fegyverei

"2007-ben végeztem az ELTE-n biológusként, majd ugyanitt szereztem a doktorimat ökológiából, illetve evolúcióbiológiából. Az ezt követő években Amerikában és Brazíliában folytattam a kutatásaim, amiket ma az ELTE és a Madridi Természettudományi Múzeum közreműködésével végzek. A kutatás mellett folyamatosan oktattam külföldön, jelenleg pedig idehaza az ELTE-n, illetve a Duna International College-ban. Számomra az előadások legfontosabb és legélvezetesebb része, ha megoszthatom a hallgatósággal a felfedezés örömét. A tudománykommunikáció legfőbb célja szerintem, hogy bepillantást nyújtsunk abba a folyamatba, amiben lerántjuk a leplet a bennünket körülvevő világ működésének apró részleteiről. Nemcsak én szolgálok remélhetőleg érdekes és tanulságos anekdotákkal, hanem a hallgatóság révén lehetőségem van kiszakadni a kutatás elefántcsonttornyából, és egy kívülálló szemével nézhetek saját munkámra. Ars poeticám szerint egy tudományos előadás sohasem egyirányú ismeretátadás, hanem egy intellektuális párbeszéd kezdete, amely akár a kutatás maga, izgalmasan kezdődik, és ismeretlen kalandokba vezet."

15.45 - 15.55 
Papp Benjamin
A sör sötét oldala

"A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának ötödéves orvostanhallgatója vagyok. Bioinformatika és elméleti immunológia témakörben másodéves korom óta kutatok. Három éve tanítok élettant másodéves orvostanhallgatóknak, amit nagyon szeretek csinálni. Kiskorom óta a tudományt népszerűsítő médiumok – videók, könyvek, magazinok –, továbbá néhány tanárom kiemelkedő hozzáállása motivált arra, hogy tudományos pályát válasszak. Szeretnék egykori mentoraim nyomdokaiba lépni, és minél szélesebb közönséggel megismertetni a tudomány szépségeit, hiszen az életünk részét képezi, bármit válasszunk is hivatásunknak. A FameLab verseny szellemisége tükrözi azt a hozzáállást, ami a tudomány felé sodort engem."

 

15.55 - 16.15

Beszélgetés az első magyarországi FameLab-ről

Moderátor: Joós Andrea tudománykommunikációs szakember, Élménybiológia 

Szervezők

British Council Hungary

Nők a Tudományban Egyesület

Kapcsolattartó

Balázsi Katalin (telefon: +36 1 392 2249)