Eseménynaptár

'Diákok az Akadémián 2. – Okos városok, a jövő városai

Diákok az Akadémián 2. – Okos városok, a jövő városai

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2017. november 17., 10:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A rendezvényen elsőként a tavaly megrendezett SCIndikátor tudománykommunikációs verseny első és harmadik helyezettje, Muhi Kristóf és Solymosi Anita, valamint közönségdíjasa, Farkas Alexandra tartja meg bemutatkozó előadását.

A városi fejlődés mozgatórugói időről időre változnak, elsősorban attól függően, hogy milyen erőforrásokra épül a gazdaság, és milyen funkciókat töltenek be a városok. Nem is lehetséges egységes városfogalmat használni, hiszen nagyon eltérő léptékekről van szó az 1060 lakosú Pálházától a közel 40 milliós Tokióig. Ami közös bennük, hogy mindegyik sikeres akar lenni, biztos jövedelmet és „élhető” életkörülményeket akar nyújtani az ott lakóknak.

Manapság úgy tartják, hogy az okos városok számíthatnak igazi sikerre. De mit is jelent okos városnak lenni? Mit tehet a kormány, az önkormányzatok, a vállalatok és a lakók a városok fejlődéséért?

Az előadó a megszokottól eltérően nem az információs technológiák felől közelíti meg a témát, hanem azt igyekszik bebizonyítani, hogy az okos város nem pusztán a technika fejlődésének függvénye, hanem az okosan irányított városfejlesztésé, amelyik képes mozgósítani az erőforrásokat (gazdaság), bevonni az embereket (társadalom) és tiszteletben tartani a jövőbeni fenntarthatóságot (környezet).

Előadó

Pálné Kovács Ilona politológus, regionális kutató

Szervező

MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)