Eseménynaptár

'Genomika a XXI. században – lehetőségek és kihívások egy fizikus szemével

Genomika a XXI. században – lehetőségek és kihívások egy fizikus szemével

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2017. november 07. 18.00-20.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Arthur C. Clarke szerint: „Bármely kellően fejlett technológia megkülönböztethetetlen a mágiától.” Valóban, a mechanika törvényeinek megismerése lehetővé tette, hogy olyan tárgyakat emeljünk fel, amelyeket emberi erővel lehetetlen, a termodinamikai ismeretekre épülve képesek lettünk kontinenseket és óceánokat átszelni, és mindenki garázsában ott van a „hétmérföldes csizma”. Az elektromosság és kvantummechanika törvényei elhozták a villamosítást és az internetet, a mobiltelefon „varázstükrével” pedig távolba láthatunk és hallhatunk.

A XX. század legvégén sok száz kutató évtizedes nemzetközi erőfeszítésével először sikerült a humángenom több mint 3 milliárd nukleotidból álló szekvenciáját leolvasni.

Csabai István előadásában azt a kérdés járja körül, hogy az új technológiákkal felvértezve vajon mire lehet képes a biológia és az orvostudomány. Áttekinti, és konkrét kutatási példákon illusztrálja azokat a technológiákat, amelyekkel ma már egy teljes emberi genom szekvenálása elkészülhet egy hét alatt kevesebb mint ezer dollárért, valamint egy olyan módszert is bemutat, amellyel akár nukleotidonként módosítható a genom.

 A címlapkép forrása: Flickr/Francisco Gonzalez.

Előadó

Csabai István fizikus, biofizikus

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)