Eseménynaptár

'Precíziós nemesítés mint biogazdálkodási innováció

Precíziós nemesítés mint biogazdálkodási innováció

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2017. november 6., 18:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

A fenntartható fejlődés követelményei és a növekvő élelmiszerigények mind a hagyományos, mind az organikus mezőgazdasági gyakorlatban előtérbe helyezik az innovatív technológiák alkalmazását. A növény- és állatfajták biológiai teljesítőképessége alapvetően meghatározza a gazda munkájának eredményességét, ezért van szükség a nemesítési módszerek fejlesztésére.

A precíziós nemesítés területén új korszakot jelent az ún. genomszerkesztési módszerek kidolgozása, amelyekkel biztosítható egy kiválasztott célgén egyetlen molekulájának, nukleotidjának a kicserélése, ezzel a megtervezett funkciójú fehérje szintézise és a kívánt új tulajdonság megjelenése.

Dudits Dénes előadásában mind a növénytermesztést, mind az állattenyésztést érintően példákat mutat be, kiemelt figyelemmel az új tenyészanyagok jelentőségére az organikus biogazdálkodásban. Az ilyen célú felhasználás szempontjából lényeges, hogy a genomszerkesztés termékei idegen gént nem tartalmaznak, és természetes spontán mutációkként is előfordulhatnak. Az előadó bízik abban, hogy a születőben lévő új fajták egyaránt hozzájárulnak majd a hagyományos és biogazdálkodási sikerességéhez.

A címlapkép forrása: Flickr/Chris Bird.

Előadó

Dudits Dénes agrármérnök, növénygenetikus

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)