// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Fekete Andrea Lendület-kutatócsoport vezető a Science Europe Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagjai között

Lendület-kutatócsoport vezető a Science Europe Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagjai között

2016. szeptember 14.

Az európai kutatási és kutatásfinanszírozó szervezetek érdekeit képviselő Science Europe Tudományos Tanácsadó Bizottságának (Scientific Advisory Committee) tagjává választották Fekete Andrea Lendület-ösztöndíjas kutatót.

Az újonnan felállított 30 fős multidiszciplináris bizottság feladata, hogy tudományos kérdésekben kiadott állásfoglalásaival segítse a szervezet munkáját. A kiemelkedő eredményeik és kutatási területük alapján tagnak választott kutatók közül mindössze négyen dolgoznak 2004 után csatlakozott európai uniós tagállamban.

Az MTA-Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati és Nefrológiai kutatócsoportjában dolgozó kutatóorvos a világszerte súlyos gondokat okozó népegészségügyi probléma, a cukorbetegség okait és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja. A cukorbetegség az egyéni kockázaton túl súlyos gazdasági terhet ró az egyes országokra, ám a szövődmények kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, így a célzott kezelés és megelőzés is várat magára.

A kutatás új hatásmechanizmusok és gyógyszer-támadáspontok felfedezésével járul hozzá a diabétesz miatt kialakuló krónikus veseelégtelenség megelőzéséhez és kezeléséhez.

A kiváló kutatók közül kiválasztott új 16 taggal együtt a bizottság 30 tagból áll. Fekete Andrea a kelet-európai tagállamok közül egyedüli nőként képviselheti a szervezet munkáját.