// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

A European Research Council (ERC) pályázataira történő felkészülés érdekében ERC információs napot tartottunk

ERC információs napot tartottunk 2016. szeptember 16-án

2016. október 4.

Az European Research Council (ERC) pályázataira történő sikeres felkészülés érdekében az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya ERC információs napot tartott 2016. szeptember 16-án.

Az információs nap célja az volt, hogy minél szélesebb körben megismertessük a kutatókkal, kutatóintézeti vezetőkkel és a pályázati szakemberekkel az ERC pályázatait, hasznos tanácsokkal lássuk el a leendő pályázókat arról, hogy mitől lehet sikeres egy ERC pályázat, hogyan érdemes megírni a pályázatot, hogyan készüljünk fel előre az ERC pályázataira.

Az előadók között szerepeltek az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynökségének szakemberei és korábbi ERC paneltagok és nyertesek, valamint intézeti vezetők.

Bőhm Gergely, ERC nemzeti kapcsolattartó tömören összefoglalt minden hasznos, aktuális, gyakorlati tudnivalót az ERC-pályázatok benyújtásával kapcsolatban, ugyanakkor bátorítást is adott az érdeklődőknek azzal, hogy ismertette, miért érdemes pályázni az ERC felhívásaira, és miért fontos ez a kutatóhelyek számára.

Kulcsár Ágnes ERC programkoordinátor, az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynökségének (ERCEA) munkatársa előadásában gyakorlati tanácsokat adott a leendő pályázóknak. Hangsúlyozta, hogy a tudományos kiválóság a legfontosabb, és egyetlen szempont: az ötlet és a kutató. A sikerarány átlagban 12 %, ez Magyarország esetében 8 %. Fontos, hogy ez a grant egyedülálló módon elvihető az egyik intézményből egy másikba vagy egy másik országba. Az intézményeknek támogatniuk kell a kutatókat a pályázat megírásában és benyújtásában.

Külön panelbeszélgetés keretében vitatták meg a meghívott ERC-nyertesek és Kulcsár Ágnes, Bőhm Gergely kérdéseire válaszolva, hogy milyen módszerek és megközelítések járulhatnak hozzá az ERC-pályázatra való sikeres felkészüléshez hosszabb távon. Tehát a pályázatbeadás gyakorlati lépései mellett elsősorban a kutatók hosszabb távú, 2-3 éves felkészülési stratégiájának megvitatására koncentráltak.

Az intézményvezetők és kutatóhelyek vezetői Kondorosi Éva professzor asszony vezetésével arról beszélgettek, hogy a tehetséggondozás milyen szerepet játszik az ERC grant felé vezető úton és milyen stratégiákkal dolgoznak. A magyar kutatók jól szerepelnek az ERC pályázatokban, viszont sokkal több pályázatot tudnánk nyerni, és sokat kell tenni azért, hogy sikeresek legyünk.

Az elhangzott előadások és panelbeszélgetések teljes hanganyaga meghallgatható itt:

https://www.youtube.com/watch?v=EwS3M7LENSg