Chain Bridge
'Amerika döntés után: Elnökválasztás vagy a politikum átalakulása az Egyesült Államokban?

Amerika döntés után: Elnökválasztás vagy a politikum átalakulása az Egyesült Államokban?

Tudomány-népszerűsítő előadás

Regisztráljon az eseményre!

A helyek száma korlátozott

Határidő: november 7.

Regisztráció

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
Ez meg az nem jó

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az eseményen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megbízásából kép- és hangfelvételek készülhetnek.

7 November 2024 | PM 06:30 - PM 08:00

Humán Tudományok Kutatóháza - Nagyterem
1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Előadó: Romsics Gergely történész

Az est házigazdája: Ablonczy Bálint újságíró

Az amerikai politika szinte minden elemzés szerint alapjaiban rendült meg az elmúlt szűk egy évtizedben. Választói csoportok ingadoznak pártok között, sok a rejtőzködő szavazó és a két nagy párt is megosztottabb lett. Hogyan képeződik le ez az átalakulás az elnökválasztáson, és segít-e értelmezni, mivel állunk szemben? Új, nagy jobboldali koalíció alakul ki a szemünk láttára, vagy populista hullám? Valóban radikalizálódik a hagyományosan centrista amerikai baloldal? A fél évszázada makacsul stagnáló alsó középosztályi reáljövedelmek, a „kiürülő” társadalmi és politikai közép, a bizonytalan jövedelmi viszonyok és egyre vagyonosodó szupergazdagok által meghatározott új amerikai világ vajon képes lehet-e a konszolidációra? Vagy éppen ellenkezőleg: az ideológiai küzdelmek kiéleződése, az intézményekbe vetett bizalom csökkenése és a külpolitikai befolyás így elkerülhetetlen csökkenése negatív spirálba taszítja az Egyesült Államokat? Ezekre a kérdésekre is választ keresünk az elnökválasztás eredményeinek elemzése során.

Névjegy

Romsics Gergely történész, habilitált egyetemi docens. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az ELTE BTK oktatója, jelenleg a Bécsi Egyetem Kelet-európai Történeti Intézetének Richard G. Plaschka fellow-ja. Doktori disszertációjában az Osztrák–Magyar Monarchia emlékezetével és historiográfiájával foglalkozott, ezt követően érdeklődése egyre inkább a politikai eszmetörténet és a külpolitikai gondolkodás története felé fordult. Könyvei közt található monográfia a külpolitikai gondolkodás amerikai, ún. realista iskolájáról, legújabb, Összeomlás és útkeresés, 1917–1920 című könyvében pedig a magyarországi külpolitikai áramlatokat dolgozta fel.

  


Az eseményt élőben közvetítjük az MTA YouTube-csatornáján.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály

Contact

emailme@web.com

+00 00 1234 123