Chain Bridge

Bepillantás egy foniáter tevékenységébe: szakmapolitikai, fiziológiai, patológiai, lingvisztikai, akusztikai, kultúrtörténeti gondolattöredékek egy ünnepi alkalomból – Hacki Tamás székfoglaló előadása

18 April 2023 | AM 11:00

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A fül-orr-gégész-foniáter funkciókkal és funkciózavarokkal foglalkozik: a hangképzéssel, a beszéddel, azaz a verbális kommunikáció eszközeivel, továbbá a nyeléssel és természetesen mindezek zavaraival. Ennek az orvosi diszciplínának szoros kapcsolata van a társszakmákkal és a tudomány távolabbi területeivel is, így a logopédiával, a nyelvészettel, a fizikával, az akusztikával. Az a foniáter, aki nemcsak súlyos zavarokat, neurológiai, onkológiai betegeket kezel, hanem a hangképzés „napos oldalával” is találkozik, így színészekkel, énekesekkel, a gyakorlatban sokszor „frekvenciát és decibelt fogyaszt”, áramlástani meggondolásokat követ. Az ilyen szakember élete valamelyest eltér a szokásos orvosi léttől, különösen, ha maga is megtapasztalja a színpadot például egy ún. különleges hangképzési mód, a füttyhang gyakorlásával. Ez utóbbi akusztikai jelenség tudományos-interdiszciplináris megközelítése, éppúgy, mint az énekhang fizikai titkainak felfedése is témája az ünnepi alkalomból tartott előadásnak.

 

Részvételi szándékát, kérjük, jelezze a muszaki [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail-címen.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz.

Kapcsolattartó

Bakallár Imola (telefon: 411-6307)

Contact

emailme@web.com

+00 00 1234 123