Chain Bridge

Nagy Zoltán Zsolt: A szemészeti lézersebészettől a génsebészetig – székfoglaló előadás

15 February 2023 | PM 02:00 - PM 03:00

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Az előadás bemutatja a szemészeti lézer legfontosabb típusait és működési elvüket. Az egyik leggyakrabban alkalmazott lézertípus az ún. excimer lézer, amelyet a fénytörési hibák sebészi korrekciójában alkalmaznak immár 30 éve. A kezelések kezdetén magasabb dioptriaértékű fénytörési hibák esetén, különösen erős UV-expozíciót követően (napozás, szolárium) a szaruhártya-sebgyógyulás avaszkuláris szakaszában (1–3 hónap a műtétet követően) jelentős szaruhártyahomályt és refraktív visszaesést észleltek. Állatkísérleti modellben fény- és elektronmikroszkópos vizsgálatok során sikerült megállapítani, hogy a szövettani és ultrastrukturális sebgyógyulási válaszok erős korrelációt mutatnak a kezelt dioptriával. A szövettani válaszreakció, azaz a keratocytákban bekövetkező metabolikus aktiváció és következményes elülső stromális remodellizáció szekunder UV-B-terhelést követően jelentősen fokozódik, megmagyarázva a subepithelialis fibrosist (hegesedés), a corneahomályt és a kezelt dioptriaérték romlását. Ez a kedvezőtlen hatás Mitomycin-C intraoperatív alkalmazásával és az avaszkuláris cornealis sebgyógyulás idején (3 hónapig a műtétet követőn) UV-szűrős napszemüveg hordásával kivédhető.

Az első humán femtoszekundumos lézerrel végzett szemlencseműtétre 2008-ban került sor a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. Azóta a módszer világszerte elfogadottá vált. A jól pozicionálható, centrális, kerek, garantált átmérőjű capsulotomiás nyílás révén javult a műtét jósolhatósága, csökkent a phacoemulsificatiós terhelés, a szaruhártyasebek mérete és geometriai paraméterei garantálhatóak. Mindezeknek köszönhetően csökkent a magasabb rendű aberrációk mértéke, az előnyök prémiumműlencsék esetében jelentősek.

Az első, szintén femtoszekundumos lézeres glaucomaellenes műtétet 2020-ban végezték szintén a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. A módszer lényege, hogy a szemgolyó megnyitása nélkül speciális lencserendszer és OCT (optikaikoherencia-tomográfia) segítségével sikerül eljuttatni a lézersugarat a szem trabecularis hálózatának területére, így noninvazív módon lehet 200–500 mikrométer nagyságú perforációs nyílást létrehozni a trabecularis hálózat területén. A módszerrel kivédhető a conjuctiva és Tenon-hártya korábbi, számos szemet érintő hegesedése, mert nem szükséges ezen anatómiai rétegek felpreparálása a műtét kezdetén. Az eredmények igazolták, hogy két évvel a kezelés után sincs hegesedés a lézerrel készített nyílások területén, a nyílások átjárhatóak, a szemnyomás közel 30%-kal csökkenthető volt a módszernek köszönhetően.

Utolsóként a ma legjobban fejlődő szemészeti génsebészeti eljárásokról, kezelési módszerekről és a jövő lehetőségeiről esik szó. A Luxturna kezelés RPE65 mutáció esetén már elérhető a genetikailag igazolt betegek látás- és életminőségének javítására. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2022-ben megalakult az első Minősített Génsebészeti Központ, két beteg kezelése sikeresen megtörtént. A Szemészeti Klinika szorosan együttműködik Roska Botond bázeli intézetével. Az Anatómiai Intézettel kooperációban sikeresen állítottunk elő retinatenyészetet, amelynek segítségével tesztelhetőek az új, potenciális retinavédő gyógyszerek és génsebészeti eljárások. Az előadás kitér említett felhasználási lehetőségek bemutatására is.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz.

Szervező

MTA Orvosi Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Vajas Krisztina (telefon: +36 1 4116331)

Contact

emailme@web.com

+00 00 1234 123