Chain Bridge

Sárga istenek és ritka nyelvek nyomában – Ligeti Lajos-emlékkiállítás

Kiállításmegnyitó

3 November 2022 | PM 01:00

MTA Székház, Aula
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Ligeti Lajos (1902–1987) a 20. századi magyar Kelet-kutatás iskolateremtő tudósa és tudományszervezője volt: turkológus, mongolista, mandzsu-tunguzista, sinológus és tibetista, aki – különösen török eredetű jövevényszavainkat érintő munkássága révén – a magyar nyelvészet és őstörténet kutatásában is kiemelkedő eredményeket ért el.

Nem volt szobatudós, neve belső-ázsiai kutatásainak köszönhetően egy részben letűnt világ kihalófélben lévő vagy mára már kihalt nyelveinek lejegyzőjeként maradt fenn az utókor számára. Útjairól népszerű könyvekben is beszámolt, megismertetve a széles közönséget a „sárga istenekkel”, a mongol buddhizmus világával, titkos történetükkel, a harmincas években Ázsia szívében élő népek politikai játszmák és hatalmi érdekek által megnyomorított mindennapjaival.

Ötven évet meghaladó, a 20. század viharain átívelő akadémiai tagsága és bő húszéves akadémiai alelnöksége alatt nemcsak a magyar tudomány irányításában, de a hazai orientalisztika megreformálásában, modern formában való megszervezésében és fejlesztésében is úttörő szerepet játszott.

Születésének 120. évfordulóján az MTA Könyvtár és Információs Központ életének és munkásságának bemutatásával emlékezik meg a kiemelkedő tudósról.

A tárlat 2023. február 15-ig látogatható az MTA Székház nyitvatartási idejében.

A kiállításmegnyitóhoz készült meghívó itt érhető el.

 

Szervező

MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjtemény

Kapcsolattartó

Kelecsényi Ágnes (telefon: 36-1-4116275)

Contact

emailme@web.com

+00 00 1234 123