Chain Bridge

Kiss Rita: Biomechanika: az orvos és a mérnök együttgondolkodása

Székfoglaló előadás

13 October 2022 | AM 10:00

A biomechanika tudományterületének modern kori megfogalmazása Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (1821–1894) német orvos és fizikus nevéhez kötődik: „A biomechanika az élőlények mechanikai tulajdonságaival és ezek élettani szerepével foglalkozó tudományág.” A biomechanika tudományterületének fontos szerepe van a diagnosztikai eszközök fejlesztésében, validálásában, az emberi szervezetben zajló folyamatok modellezésében, valamint a különböző orvosi segédeszközök fejlesztésében.

A mesterséges anyagokhoz hasonlóan a csontok, az izmok, a csontokat összekötő szalagok, a csontot és az izmot összekötő inak mechanikai viselkedésének ismerete nemcsak a különböző terhelések hatásvizsgálatához, a műtéti módszerek szimulációjához elengedhetetlen, hanem segíti egyes humánanyagok pótlásának megtervezését is. Az egyik leggyakoribb ortopédiai térdízületi műtét az elülső keresztszalag pótlása, amely történhet saját (autograft) vagy más személyből vett (allograft) ínnal. A verifikált mérési módszerrel meghatározható, melyik ín a legalkalmasabb az elülső keresztszalag pótlására. Az előadó saját kutatási eredményein keresztül bemutatja, hogy az ín tárolása és sterilizálása hogyan változtatja meg az ín mechanikai tulajdonságait.

A mozgás és az egyensúlyozás a műszaki területen is használt mérési módszerekkel és jellemzőkkel elemezhető, így a mozgásvizsgálatok segítik a diagnózis minél pontosabb felállítását, a helyes kezelési stratégia kiválasztását, a gyógyulás folyamatának utánkövetését. Az előadás bemutatja, hogy a kidolgozott geodéziai méréseken alapuló hitelesítés, az adatok szűrésének módosítása, a pontkijelölés pontosítása növeli a mérések megbízhatóságát. Sportmozgások, ortopédiai elváltozások, sérülések esetén az orvosokkal közösen végzett és értékelt mozgásvizsgálatokkal a különböző műtéti és rehabilitációs protokollok hatása numerikusan jellemezhető, a kezelés egyénre szabható. Napjainkban a várható életkor növekedésével az egyensúlyozó képesség elemzése a mozgásvizsgálatok egyik meghatározó kutatási területe. Az előadás utolsó része példákkal szemlélteti, hogy a hirtelen irányváltoztatási teszttel az egyensúlyozás elváltozásai korai stádiumban feltárhatóak, és megfelelő kezelési stratégiákkal és azok szimulációjával csökkenthető az időskori elesés kockázata.

Kapcsolattartó

Bakallár Imola (telefon: 411-6307)

Contact

emailme@web.com

+00 00 1234 123