Chain Bridge

Vértessy G. Beáta: Sokszínűség a DNS-ben: okok és következmények

Székfoglaló előadás

11 October 2022 | PM 01:30

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

A DNS az élő szervezetek tervrajza, benne kódolódik a sejtek felépítéséhez és működéséhez szükséges információ. E szerepéből adódóan az életfolyamatok fenntartásához a DNS integritása, a benne kódolt információk hű megőrzése és továbbadása elengedhetetlen. A DNS stabilitását azonban a benne szereplő kémiai csoportok reaktivitása és az életfolyamatokból adódó szintén kémiailag reaktív környezet folyamatosan veszélyezteti, továbbá külső behatások (UV és egyéb sugárzás, környezeti tényezők) is a DNS módosításához vezethetnek. A genetikai információ stabilitásának megőrzése ezért nehéz és összetett feladat. Az evolúció során számos rendkívül hatékony és specifikus DNS-javító mechanizmus fejlődött ki, melyek pontos és összehangolt működése teszi lehetővé az élet fenntartását. A DNS-javító mechanizmusokhoz társulnak a DNS építőköveinek (nukleotidjainak) létrehozásáért és egymásba alakításáért felelős anyagcsere-folyamatok, melyek enzimjei szigorú szabályozás alatt állva biztosítják a DNS szintéziséhez szükséges nukleotidszinteket. A számos javító mechanizmus ellenére az életkorral a DNS-hibák felhalmozódnak, és hozzájárulnak az öregedéshez. A javító mechanizmusok nem megfelelő működése pedig számos kórképhez, elsősorban tumoros megbetegedésekhez vezethet.

Érdekes módon az elmúlt években kiderült, hogy a DNS-hibák között előforduló, ún. nem kanonikus bázisok, melyek a négy, tankönyvben leírt bázistól – adenin, timin, guanin, citozin – különböznek, több esetben is képesek a hibaszereptől eltérően, jelátviteli szignálként működni. Így különösen fontossá vált, hogy e nem kanonikus bázisok DNS-beli előfordulását pontosan megismerjük. Ehhez új módszerek kifejlesztése vált szükségessé, ez irányú eredményeink hozzájárulnak egyes rákellenes kemoterápiás gyógyszerek hatásmechanizmusának jobb megértéséhez.

Az előadás rávilágít majd a DNS-t építő nukleotidok újonnan feltárt sokszínűségére, és új szerepeket tárgyal. A nukleotid-anyagcsere és a DNS-szintézis kapcsolatában kulcsfontosságú fehérjék (enzimek és ezeket gátló molekulák) működési mechanizmusának megismerésében elért eredményeink elvezetnek egyrészt több orvosbiológiailag jelentős patogén mikroba, másrészt a karcinogenezis elleni küzdelemben fontos új stratégiák kialakításához.

Kapcsolattartó

Kakuszi Andrea (telefon: (1) 411-6347)

Contact

emailme@web.com

+00 00 1234 123