XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Elhunyt Jurij Kagan, az MTA tiszteleti tagja

2019. június 4-én, 91 éves korában elhunyt Jurij Kagan, az elméleti szilárdtest-fizika kiemelkedő kutatója.

2019. június 6.

1928. július 6-án született Moszkvában. Fiatalkorát és későbbi életét döntő módon befolyásolta a világháború, illetve a háború utáni hidegháborús évek. Annak ellenére, hogy Landaunál sikeresen letette az elméleti minimumot, és Landau befogadta volna tanítványai közé, egy, a szovjet atombomba kifejlesztésével foglalkozó intézménybe irányították. Későbbi tudományos pályája is mindig a Kurcsatov nevét viselő Atomenergia Intézethez kötődött.

Első tudományos munkáiban a forgási szabadsági fokkal rendelkező molekulák gázának kinetikus elméletét dolgozta ki. De érdeklődése hamarosan a szilárdtest-fizika felé fordult. Megalkotta a Mössbauer-effektus konzisztens elméletét. Első magyarországi látogatásán erről tartott előadást. Ezt a látogatást azután több követte. Szoros, szinte baráti kapcsolat alakult ki közte és a hazai elméleti szilárdtest-fizikusok között. Néhányan hosszabb időt is töltöttek Moszkvában, hogy vele és csoportjával működjenek együtt olyan időben, amikor a Kurcsatov Intézetbe való belépés még szovjet állampolgároknak is nehéz volt, külföldieknek pedig szinte lehetetlen.

Tudományos munkásságának fontos eredménye volt a nemmágneses fémek elektronjainak és fononjainak következetes, soktestproblémai tárgyalása. Elsőként mutatott rá, hogy a fononok spektrumában logaritmikus szingularitás jelenik meg, ha a Fermi-felület illeszkedő tulajdonsággal rendelkezik.

Később ő dolgozta ki a kvantumos diffúzió általános elméletét. Közben újra és újra visszatért egyik kedvenc témájához, a szilárd hidrogén fémes fázisához. Ez vezethette el őt ahhoz, hogy a múlt század 90-es éveiben a Bose-kondenzációval foglalkozzék. Nyolcvan éves kora után is jelentek meg cikkei, többek között a fononok szerepéről a magas átmeneti hőmérsékletű szupravezetőkben.

Kiemelkedő tudományos eredményei és a magyar fizikusokkal ápolt szoros kapcsolatai alapján választotta az Akadémia Jurij Kagant 1998-ban tiszteleti tagjává. Most szomorú szívvel búcsúzunk tőle. Emlékét megőrizzük.

Sólyom Jenő, az MTA rendes tagja