A Szent Korona kalandjai Amerikában; gráfokkal a biztonságos közlekedésért: a Szigma – a holnap világa 2018. január 16-i adása

Hogyan kerültek a magyar koronázási ékszerek az Egyesült Államokba? Milyen legendák fűződnek hozzájuk, és melyek igazak ezek közül? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Szigma e heti adásának hallgatói. Az adás másik felében az autóipari tervezőeszközök tesztelését forradalmasító magyar kutatásról lesz szó.

2018. január 17.

Voltak, akik szállítása során egy UFO maradványainak hitték – és ez csak egy a 40 évvel ezelőtt Magyarországra visszakerült Szent Koronával kapcsolatos történetek közül. Az évforduló alkalmából jelent meg Glant Tibornak, a Debreceni Egyetem tanárának, az MTA BTK TTI Lendület Szent Korona Kutatócsoport tagjának a könyve, amelyben részletesen ír a magyar történelem e becses emlékének elmúlt évtizedeiről.

A modellezett autóipari tesztelést is forradalmasíthatja egy magyar tudósok által kifejlesztett kapcsolati hálózat, más néven gráf. A gráfokat már korábban is használták ilyen rendszerek modellezésére, ám a magyarok keretrendszere nagyságrendekkel megnöveli a modellezhető hálózatot. A sikert az MTA-BME Lendület Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoportja érte el, melynek vezetője Varró Dániel. Eredményeiket májusban mutatják be a szoftvertechnológia legrangosabb konferenciáján, az ICSE-n.

A Szigma 2018. január 16-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.