Magyarország új Nemzeti Atlasza; az orvosi-élettani Nobel-díj háttere: a Szigma – a holnap világa 2018. október 02-i adása

Hogyan változott a korábbi kiadásokhoz képest, és mi tudható meg Magyarország új nemzeti atlaszából? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak a műsor hallgatói. Az adás második feléből kiderül, hogy milyen kutatásért érdemelték ki a tudósok idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.

2018. október 5.

2018. szeptember 27-én mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét. Újdonság, hogy az új kiadás nem csupán a címben foglalt Magyarország, hanem a Kárpát-medence egészének bemutatására törekszik. Az atlasz folyamatosan frissülő online változata szabadon letölthető. A kötetről az atlasz főszerkesztője, Kocsis Károly, az MTA CSFK Földrajztudományi Intézet igazgatója beszélt a tudományos magazin e heti adásában.

Egy amerikai és egy japán kutató kapja idén az orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. James P. Allison és Hondzso Taszuku olyan immunológiai felfedezéseket tettek, amelyek új daganatterápiás módszereket alapoztak meg azáltal, hogy erőteljesebb immunválaszra késztetik a szervezetet a tumorsejtekkel szemben. Falus András akadémikus immunológus számolt be a Nobel-díjat érő felfedezés jelentőségéről.

A Szigma 2018. október 02-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.