Magyar régészeti projekt a világ legjobbjai között: a Szigma – a holnap világa 2017. január 09-i adása

Mi kell ahhoz, hogy Sanghajban a magyar régészet eredményeiről beszéljenek? Miért lehet hasznos a gyepek kontrollált égetése? Milyen tudományos újdonságok várhatók 2018-ban? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a tudományos magazin e heti adásának hallgatói.

2018. január 10.

A tíz legjobb kutatási program közé választották a Shanghai Archeology Forum-on az alsónyéki régészeti projektet. Az időszámításunk előtt VI-V. évezredben folyamatosan lakott újkőkori lelőhely komplex régészeti feldolgozása nemzetközi összefogásban folyik kilenc éve. Mindebben jelentős szerepet vállalt Bánffy Eszter, a Német Régészeti Intézet frankfurti kutatóintézetének igazgatója, az MTA BTK Régészeti Intézet tudományos tanácsadója. Mint azt Bánffy Eszter elmondta: a projekt a rangos kínai díjat elsősorban az ásatások során előkerült leletanyag szisztematikus vizsgálata, valamint a nemzetközi együttműködésekben folyó archeogenetikai és radiokarbon elemzések eredményei miatt érdemelte ki.

Az égetés, mint alternatív gyepkezelési módszer fontosságára hívta fel a figyelmet az a publikáció, amely elnyerte a német nyelvterületek ökológiai társaságának díját. Milyen lehetőségeket kínál a természetvédelem számára a gyepek kontrollált égetése? Egyebek mellett erre a kérdésre ad választ az a cikk, amelynek szerzője Valkó Orsolya, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa.

A tudományos magazin e heti adásában néhány, a 2018-as évben várható nemzetközi kutatási projekt is szóba kerül. Az adásból kiderül, hogy milyen visszatéréseket terveznek a Holdhoz, miért lehet az idei év a Nagy Hadronütköztető utolsó esélye, mi a metagenomika és mit várhatunk tőle, valamint arról is szó esik, hogy miért indulhat be 2018-ban a kvantumszámítógépek versenye.

A Szigma 2018. január 9-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.