Erkel-műhely: kamarakiállítás a Hymnus megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából Erkel-műhely: kamarakiállítás a Hymnus megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából

Erkel-műhely: kamarakiállítás a Hymnus megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet a Magyar Zenetörténeti Osztály szervezésében egész napos rendezvénnyel ünnepelte 2019. június 12-én Kölcsey Ferenc Hymnus című költeménye megzenésítésének 175. évfordulóját. Az ez alkalomból nyílt Erkel-műhely kamarakiállítás mellett a Magyar Zenetörténeti Osztály a 13–16 éves korosztály számára négyfős csapatoknak „Játékos Magyar Zenetörténet” címmel kétfordulós, országos vetélkedőt rendezett.

 Új megközelítés az átbillenési folyamatok értelmezésében  Új megközelítés az átbillenési folyamatok értelmezésében

Új megközelítés az átbillenési folyamatok értelmezésében

Az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszék, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport, valamint az Oldenburgi Egyetem kutatói új megközelítést javasolnak a komplex rendszerekben bekövetkező jellegváltó események valószínűségével kapcsolatban. Az eredmények a Nature lapjában, a Scientific Reportsban jelentek meg.

Mégis van rá mód, hogy algákkal termeljünk tiszta hidrogént – bizonyították be szegedi kutatók Mégis van rá mód, hogy algákkal termeljünk tiszta hidrogént – bizonyították be szegedi kutatók

Mégis van rá mód, hogy algákkal termeljünk tiszta hidrogént – bizonyították be szegedi kutatók

Az eddigieknél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (MTA SZBK) kifejlesztett új módszer segítségével – egyelőre laboratóriumi körülmények között. A 2010 óta folyó kutatásnak már több olyan eredménye van, amelyek együttesen arra utalnak, hogy a jövőben a szabadban, de legalábbis üvegházakban környezetbarát módon lehet hidrogént termelni.

Az avarok, Bizánc és Itália – könyvbemutató az Akadémián Az avarok, Bizánc és Itália – könyvbemutató az Akadémián

Az avarok, Bizánc és Itália – könyvbemutató az Akadémián

Milyen hatások ösztönözték az eurázsiai sztyeppe nomád népe, az avarok kulturális fejlődését? Miként járultak hozzá az Avar Kaganátus anyagi kultúrájához a bizánci és az itáliai kapcsolatok? Ezekre a kérdésekre válaszol legújabb, angol nyelvű kötetében Bálint Csanád régész, az MTA rendes tagja.

Vannak pozitív jelek, de van mit javítani a magyarországi vizek minőségén Vannak pozitív jelek, de van mit javítani a magyarországi vizek minőségén

Vannak pozitív jelek, de van mit javítani a magyarországi vizek minőségén

Hormontartalmú ivóvíz, mikroműanyagok, tisztítatlan szennyvizek – néhány példa azokból a jelenségekből, amelyek az embereket a vízminőséggel kapcsolatban aggasztják. Vajon jogosak-e ezek a félelmek? Mit tehetünk, hogy a jövőben egyre értékesebbé váló vízkincsünket megőrizzük? A Nemzeti Víztudományi Program egyik kiemelt témája a vízminőség. A környezetvédelmi világnap alkalmából Záray Gyula professor emeritust és Honti Márk vízmérnököt, tudományterületi szakértőt kérdeztük.

Hogyan segítették az amerikai magyarok az erdélyi magyarokat? Hogyan segítették az amerikai magyarok az erdélyi magyarokat?

Hogyan segítették az amerikai magyarok az erdélyi magyarokat?

Egy diaszpóra – az Egyesült Államokban élő magyar közösség – érdekérvényesítő képességét vizsgálja Kovács Eszter, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos segédmunkatársa. Videón megnézhető előadásában a téma történeti feltárása mellett amellett érvelt: a Magyar Emberi Jogok Alapítványa által a múlt század hetvenes éveiben végzett lobbiakciók sikerességét nagymértékben befolyásolta az a tény, hogy a szervezet tagjai Amerikában nőttek fel, az amerikai demokráciában szocializálódtak, ami higgadt, tényekre hivatkozó, érvelő, professzionális lobbimunkát alapozott meg.

Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében

Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében

A klímaváltozás közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokkal jár: ilyen a hőség és a légszennyezés miatti elhalálozás, a nyugat-nílusi és a dengue-láz vagy a rendkívül allergén parlagfű további terjedése, de az is, hogy hőhullámok idején még aludni sem lehet rendesen. Mit lehet tenni? Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének javaslatai.

  • 649 találat
  • További