Két akadémiai kutatót is Gábor Dénes-díjjal ismertek el

A Gábor Dénestől származó, „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén. A NOVOFER Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése.

2018. december 14.

2019-ben Gábor Dénes-díjban részesült Barna László mérnök-fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője. A kutató a szuperfelbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő bevezetéséért, a Fénymikroszkópos Képalkotó Központ világszerte elismert, kutató-fejlesztő mikroszkópos műhellyé történő alakításában betöltött szerepéért vehette át az elismerést.

Ugyancsak átvehette a Gábor Dénes-díjat A Hír Tv tudósítása a díjátadórólPuskás László Géza biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, az Avidin Kft. ügyvezető igazgatója. A kutató a nemzetgazdasági és világegészségügyi szempontból fontos gyógyszerkémiai és klinikai fejlesztési eredményeiért kapta a díjat.

Az idei díjazottak teljes listája itt látható.

A két kutató eredményei jól példázzák, hogy az MTA kutatóhálózatában és az Akadémia által támogatott egyetemi kutatócsoportokban nemcsak alapkutatás folyik – az eredményekre számos alkalmazott kutatás és innováció épül. Ide kattintva ezekről a kutatásokról olvashat a müontomográftól a hidrogéntermelő algákon át a szívhalál megelőzéséig.