A főváros alatt húzódó barlang titkai, a homok haszna és hiányának fenyegető jelei: a Szigma – a holnap világa 2018. május 15-i adása

Hogyan segíthet evolúciós kérdések megfejtésében egy, a főváros alatt húzódó termálvizes barlang? Milyen új állatfajokat fedeztek fel a barlangban, és mi a táplálékforrásuk az itt található élőlényeknek? Hogyan lehet egy jórészt sivatagos ország a világ egyik legfontosabb homokimportőre? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a tudományos magazin hallgatói.

2018. május 17.

Van Budapesten egy barlang, amely egyedi élővilágának köszönhetően világviszonylatban is különleges. A Molnár János-barlang a Frankel Leó utcában, a Lukács fürdővel szemben található. A barlang kutatói többek között arra a kérdésre keresik a választ, hogy egy evolúciós változás több egymástól független esetben is ugyanúgy zajlik-e le, mind az állatok külsejét, mind a genetikai állományát illetően. Ezeket a változásokat több párhuzamos rendszerben is tanulmányozzák: termál-kemoautotróf – tehát nem napfényből származó energiaforrású vizes – és nem vizes barlangokban egyszerre. A kutatás eddigi eredményeiről Balázs Gergely biológus, barlangász, az ELTE TTK Biológiai Intézet Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék kutatója számolt be a tudományos magazin e heti adásában.

Homokot vinni a sivatagba olyan, mint vizet önteni az óceánba: értelmetlen – gondolhatnánk. Pedig az Egyesült Arab Emirátusok – egy jórészt sivatagos ország – éppen ezt teszi mint a világ egyik legfontosabb homokimportőre. Hiába van tele ugyanis a sivatag homokkal, az nem alkalmas építkezésre. A megfelelő homok viszont lassan globális hiánycikké válik, a fogyatkozó kínálat és a növekvő kereslet pedig fenntarthatatlan és ökológiai katasztrófával fenyegető, önsorsrontó praktikákra sarkallja a világ megannyi országát. Az aktuális homokhelyzetről, a kialakuló homokhiányról és az emiatt szerveződő homokmaffiáról beszélt Török Ákos geológus, a BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a Szigmában.

A Szigma 2018. május 15-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.