Embriókon végzett génszerkesztés; tumorellenes lázterápia: a Szigma – a holnap világa 2018. december 4-i adása

Vajon hiteles-e az a kínai kutatás, amely szerint embriókon végzett génszerkesztéssel ellenállókká tettek megszületett csecsemőket a HIV-vírussal szemben? Mit gondol a kutatásról a tudományos közösség? A tudományos magazin adásának második felében az MTA-BME „PROSPIN” Lendület Spintronikai Kutatócsoport két – a szupravezetők mikrohullámú abszorpciója és az úgynevezett lázterápia (vagy termoterápia) – területén elért eredményeiről esett szó.

2018. december 14.

Morálisan erősen vitatható a nemrég napvilágot látott hír, amely szerint Kínában embriókon végeztek génszerkesztést. Vértessy Beáta biokémikus, molekuláris biológus, a BME Vegyész- és Biomérnöki Karának tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének csoportvezető tudományos tanácsadója számolt be a kutatás hátteréről és etikai kérdéseiről. Szerinte a morális kérdéseken túl nagyon sok a bizonytalanság a kutatást illetően, hiszen a tudós a vizsgálatról semmilyen tudományos folyóiratban nem publikált, kutatásaitól az általa megnevezett kórház is elhatárolódik.

A szupravezető anyagok kutatása a modern anyagtudomány élvonalába tartozik: ezeket az anyagokat széleskörűen használják energiatovábbításra,
-átalakításra (transzformátorokban) és nagy mágneses terek létrehozására mágneses rezonanciás képalkotás során. Kevésbé ismert, hogy a szupravezető anyagok kulcsszerepet játszanak pl. a mágneses tér és az elektromágneses sugárzás érzékeny mérésében, amelyek alapvető fontosságúak az űrkutatástól az anyagkutatáson át a haditechnikáig. A láz- vagy termoterápia célja, hogy daganatos megbetegedések esetén a hagyományos kezelések kiegészítéseként a beteg sejteket tartalmazó szövet felmelegítésével pusztítsák el e sejteket. A módszer biológiai háttere, hogy a felmelegített szövetekben lévő sejtek anyagcseréje fokozódik, ezáltal a hagyományos tumorterápiás módszerek hatékonysága is javul. A kutatócsoport egy interdiszciplináris területen is új eredményeket ért el. Simon Ferenc, az MTA-BME „PROSPIN” Lendület Spintronikai Kutatócsoport vezetője számolt be az eredményekről.

A Szigma 2018. december 04-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.